Overzicht gluur- en afluisterapparaten

Er worden tientallen afluister- en gluurapparaten verkocht, waarvan het gebruik in Nederland strafbaar is gesteld. Een (incompleet) overzicht.

1 Telefoonzender

Wordt aangesloten op de telefoonlijn of in de hoorn van het toestel aangebracht.Als de telefoon wordt gebruikt, zendt het apparaat beide zijden van het gevoerde gesprek uit. Zender wordt gevoed door telefoonlijn, dus gebruik is onbeperkt. Prijs: 1.290 gulden.

2 Pocketontvanger

Ideaal voor het opsporen van zenders. Heeft een geheugen voor vier kanalen. De pocketontvanger kan eventueel worden gecombineerd met een cassetterecorder die opgevangen geluiden uit de omgeving automatisch vastlegt. Prijs: 1.790 gulden.

3 Horlogezender

De horlogezender is een plat schijfje met een diameter van slechts 25 millimeter dat onder elk horloge kan worden gemonteerd. Ideaal voor mensen die hun partner verdenken van ontrouw; ze laten gewoon hun horloge in de slaapkamer liggen. Prijs: 1.590 gulden.

4 Calculatorzender

Elektronische zakrekenmachine, voorzien van zendapparatuur. Het apparaat valt op een rommelig bureau nauwelijks op. Ideaal voor zakelijk gebruik. De zenders maken gebruik van de batterijen van de calculator en hebben een relatief lange gebruiksduur. Prijs: 1.490 gulden.