Ondernemer ziet markt in dreigende faillissementen

Met het gemiddelde van vijfduizend bedrijven die elk jaar over de kop gaan, zijn Rob Hemmes en de zijnen verzekerd van een behoorlijke markt. Zijn telefonische hulpdienst mikt op de ondernemer die, met de hete adem van schuldeisers in de nek, zijn 06-nummer intoetst.

Staatsecretaris Ybema van Economische Zaken nam gisteren officieel De Nationale Faillissement Preventielijn in gebruik.

Op dit moment heeft directeur Hemmes al plannen voor een tweede vestiging. Naast het kantoor in Amsterdam, moet ook een steunpunt verschijnen rond Den Haag of Rotterdam.

Een ondernemer die in Nederland op de fles gaat, zucht doorgaans jaren na dato nog altijd onder de schuldenlast. Dat verleden hindert hem vaak bij het lenen van vers kapitaal voor een nieuw bedrijf. Zo gaat veel kennis verloren omdat een ondernemer die failliet is gegaan, vaak van zijn fouten heeft geleerd.

Een ondernemer in de puree durft echter nauwelijks hulp van derden in te roepen. Hij schaamt zich voor zijn missers. Dat is ,,een van de laatste taboes van Nederland'' denkten de initiatiefnemers van de Preventielijn.

Commercieel directeur Hemmes zag het gat in de markt. ,,De ondernemer die met zijn problemen niet naar buiten durft, kan in een negatieve spiraal terecht komen. Daardoor worden de problemen alleen maar groter en kunnen uiteindelijk zijn ondergang betekenen.''

Hemmes neemt het initiatief in een tijd dat het ministerie bezig is de Faillissementswet te herzien. Die is zo'n honderd jaar oud. De nieuwe wet zal meer op Amerikaanse leest worden geschoeid. In de VS krijgen ondernemers die een faillissement achter de rug hebben, meer mogelijkheden opnieuw te beginnen.

Het departement bekijkt onder meer de mogelijkheid om bedrijven langer de tijd te geven orde op zaken te stellen, nadat de schuldeisers bij de rechter aan de bel hebben getrokken. Ook op andere punten zou ze de macht van schuldeisers kunnen beperken. (ANP)