Nederlandse journalist in Belgrado opgepakt

In Belgrado zijn vanochtend twee buitenlandse journalisten opgepakt en met onbekende bestemming weggevoerd, onder wie de Nederlandse radio- en GPD-correspondent Harald Doornbos.

Doornbos werd vanochtend om kwart voor acht, vlak nadat hij vanuit Priština in Belgrado was aangekomen en een uitzending voor het Radio-1 Journaal had voltooid, in zijn hotel aangehouden en weggevoerd. Hij moest zijn apparatuur afgeven en zijn hotelrekening betalen. Politiemannen in burger verhinderden contact met collega`s. Die collega's zagen even later dat ook de CNN-correspondent in Belgrado werd weggeleid. CNN heeft die aanhouding overigens nog niet bevestigd.

In Den Haag heeft Buitenlandse Zaken vandaag de Joegoslavische zaakgelastigde over de aanhouding van Doornbos op het matje geroepen. Doornbos wordt waarschijnlijk uitgewezen.

Vannacht haalden politiemannen in burger 29 buitenlandse correspondenten van het dak van hun hotel, vanwaar ze de NAVO-bombardementen gadesloegen. Alle journalisten werden overgebracht naar politiebureaus, maar op één na werden ze na enkele uren vrijgelaten. De ene journalist die in hechtenis werd gehouden was de Belgische correspondent Philippe Deprez, die werkt voor het blad Le Soir. Hij werd later met de correspondenten van het Franse blad Libération en het Amerikaanse televisiestation ABC het land uitgezet.

Eerder deze week zei tijdens een debat van het Servische parlement de ultranationalistische vice-premier van Servië, Vojislav Šešelj, dat buitenlandse journalisten een ,,vijfde colonne'' vormen die ,,tegen de muur moet worden gezet''.