Nederlandse consument somber

Terwijl de Nederlandse consument somberder over de economische vooruitzichten is geworden, zien tal van West-Europeanen hun toekomst juist met meer vertrouwen tegemoet. Vooral de Duitsers en Fransen zijn in de tweede helft van 1998 en in de eerste twee maanden van dit jaar langzamerhand optimistischer geworden.

Dat blijkt uit de conjunctuurtest die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft bekendgemaakt. De Britten werden vooral aan het begin van de zomer pessimistischer. Hun stemming ging sindsdien wel op en neer, maar per saldo veranderde die weinig. De Nederlandse consument kreeg in de eerste helft van 1998 een steeds beter gevoel over de economische ontwikkeling. Zijn stemming liep op met 7 procentpunten. Maar sindsdien zakte het vertrouwen in de toekomst tot en met de vorige maand met 13 procentpunten. (ANP)