NAVO geen onderwerp op beurs

Op een verder betrekkelijk kalm Damrak was Aegon dondermorgen een duidelijke dissonant. De verzekeraar stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 0,95 euro op 84,95, terwijl de meeste andere koersschommelingen het kleinere dubbeltjeswerk betroffen. De AEX index noteerde 2,83 punten hoger op 528,56 punten.

De koers van Aegon is veel te ver doorgeschoten ten opzichte van de notering van ander financiële fondsen, zo werd de daling verklaard. De verzekeraar heeft een koers-winstverhouding van 35 op basis van de verwachte winst in 1999. Bij ING is dat slechts 18. ING steeg overigens 0,25 euro naar 49,80 euro. Fortis, eveneens een financieel hoofdfonds, werd 0,15 goedkoper op 33,85. Kort na opening van de beurs veerde het Belgisch-Nederlandse conglomeraat dat zijn jaarcijfers had gemaakt nog duidelijk op, maar daarmee zaten sommige beleggers te hoog in de boom. Na het verteren van de Fortis-cijfers kwamen zij tot een andere conclusie.

Onder de internationals sprong KLM met een winst van twee eurokwartjes op 26,60 eruit. Ook Ahold noteerde niet slecht. Het detailhandelsconcern pakte 0,55 eurocent op 34,75. Eenzelfde winst was weggelegd voor Philips, dat daarmee op 71,70 euro terecht kwam. Koninklijke Olie moest evenwel 0,25 euro terug naar 46,85. Akzo noteerde onveranderd. Ster onder de AEX-fondsen was Numico, dat bijna 4 procent hoger noteerde op 35,85 euro. TNT, dat eerder deze week jaarcijfers presenteerde die grotendeels in de lijn der verwachtingen lagen, profiteerde van een gunstig rapport van Morgan Stanley Dean Witter. Die zakenbank, een van de grote spelers waarvan de adviezen doorgaans veel invloed hebben, gaat er van uit dat TNT het beter gaat doen dan het beursgemiddelde. Het koersdoel van de zakenbank voor TNT is 30 euro, tegen 26,85 euro tegen het middaguur. TNT daalde eerder deze week nog na de presentatie van de jaarcijfers.

De Amsterdamse aandelenmarkt hield zich per saldo niet aan de Europese trend, die vanmorgen veel gunstiger was. Op de vloer was weinig te merken van de bombardementen die de NAVO in Joegoslavië uitvoert.