Natuurlijk speelgoed

Vroeger was er een groot verschil tussen wat arme en rijke kinderen in Nederland aan speelgoed hadden. Arme kinderen hadden bijvoorbeeld uit ruw hout gesneden speelgoed of speelgoed van dieren en planten. Maar kinderen van rijke ouders kregen prachtig afgewerkt speelgoed van hout, glas, keramiek of tin, vaak gemaakt door een ambachtsman. In Museum Kinderwereld in Roden is nu een tentoonstelling over speelgoed te zien, gemaakt van natuurlijke materialen, van 1700 tot 1950. En ook hier zijn de verschillen tussen arm en rijk goed te zien. Zo is er eenvoudig speelgoed als bikkelen (botjes van een schaap of lam), fluitjes gemaakt van vlierenhout en eenvoudige knikkers van gebakken klei. Maar er staan ook prachtig uit hout gesneden poppenkastpoppen en mechanische blikken insecten en vlinders. De jonge knutselaars kunnen in de speciaal ingerichte knutselkamer ook zelf speelgoed maken van natuurlijke materialen.

*Natuurlijk Speelgoed t/m 9 jan 2000 in Museum Kinderwereld, Brink 31, Roden. Di t/m vr 10-13 en 14-17u, za en zo 13-17u Tijdens de schoolvakanties ook op maandag open, dan vervalt de middagsluiting. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar ƒ5, daarboven ƒ7. Inl 050-5018851.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam

Samenstelling: Tonny Schoemaker