MUZIEK

Passiemuziek

Het Orkest van het Oosten en het Vrouwenkoor van het Consertvatorium Enschede voeren olv Ed Spanjaard het Stabat Mater van Pergolesi uit. Verder: muziek van Hendrik Andriessen, Samuel Barber en Händel. 25 maart 20u Broerenkerk Zwolle; 28 maart 14u30 Muziekcentrum Enschede.

Toonkunst Gouda, het Maasstedelijk Jongenskoor en het Randstedelijk Begeleidingsorkest geven olv Leo Rijkaart 25 maart 19u30 in de Sint Janskerk in Gouda een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Het VU-Kamerkoor en VU-Camerata geven olv Boudewijn Jansen uitvoeringen van de Johannes Passion van J.S. Bach. 28 maart 14u30 Tuindorpkerk Van Riellaan en Suringarlaan Utrecht; 31 maart 20u Dominicuskerk Spuistraat 12 Amsterdam.

Het Tsjechische jongenskoor Boni Pueri voert olv Pavel Horák tijdens een Nederlandse tournee de Matthäus Passion uit met uitsluitend jongensstemmen, zoals Bach dat zelf ook deed bij zijn uitvoeringen in de Thomaskerk in Leipzig. 26 maart 20u15 R.K. Kerk Heilige Maria Magdalena Goes; 27 maart 19u Grote Kerk Steenwijk; 28 maart 15u Buitensociëteit Zwolle; 31 maart 20u15 St. Jacobskerk Vlissingen; 1 april 19u30 De Lievekamp Oss; 2 april 19u30 Theater De Kampanje Den Helder.

Het Zaans Cantatekoor en -orkest geven olv Jan Pasveer 27 maart 20u een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach in de Bullekerk in Zaandam.Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Laurenscantorij geven olv Nicholas Kraemer op 31 maart 20u15 een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach in De Doelen in Rotterdam.

De Chr. oratoriumvereniging Halleluja geeft olv Rien Verbeek uitvoeringen van Die sieben letzte Worte unserer Erlösers am Kreuze van Haydn en de Grabmusik-Passionskantate van Mozart. 27 maart 20u15 Hillegondakerk, Kerkstraat 43 Rotterdam-Hillegersberg.

Het Brabants Orkest en het Philips Philharmonisch Koor geven olv Jan Willem de Vriend een uitvoering van de Matthäus Passion van J.S. Bach op 27 maart 19u en op 28 maart 14u15 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.

Toonkunst Arnhem zingt voor de 75ste keer de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Arnhemse Eusebiuskerk: 27 maart 19u; 28 maart 14u.

Het Residentie Bachkoor, het Residentie Bachorkest en het Haags Matrozenkoor geven olv Jos Vermunt uitvoeringen de de Matthäus Passion van J.S. Bach. 27 maart 19u30 Dr. Anton Philipszaal den Haag; 28 maart 12u Grote Kerk Den Haag.

Koor en orkest van het Passion Projekt '99 `Vormgeven aan de Lijdenstijd tussen concert en liturgie' voeren olv Madeleine Ingen Housz de Matthäus Passion van J.S. Bach uit. 28 maart, 2 april 14u Nicolaïkerk Utrecht; 1 april 19u Oude Kerk Zeist.

Het Toonkunstkoor Roermond en het Philharmonisches Orchester Südwestfalen voeren 28 maart 20u het Requiem van Verdi uit in de Oranjerie Roermond. Inl. 18u30.

Twee uitvoeringen van de Matthäus Passion van de Nederlandse Bachvereniging olv Hans-Christoph Rademann zijn nog niet uitverkocht: 30 en 31 maart 19u in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Cu-Bop City Big Band

Latin met bebop of andersom, in elk geval spettert en knettert deze band geducht. 27 maart Nighttown Rotterdam, 1 april Dr. A. Philipszaal Den Haag, 2 april Musis Sacrum Arnhem, 3 april BIMhuis Amsterdam.

De Zes Winden

Composities en improvisaties door een saxofoon-sextet bestaande uit Mariette Rouppe van der Voort (sopranino), Dies le Duc (sopraan), Kazetoki Umeza (alt), Andrew White (tenor), Ad Peijnenburg (bariton) en Klaas Hekman (bas). 26 maart De Tor Enschede, 27 maart Extrapool Nijmegen, 29 maart Wilhelmina Eindhoven, 1 april O&C Amsterdam, 3 april Stedelijk Museum Amsterdam (15u), 3 april Jazz bij Max Den Oever (21u30), 4 april 't Klooster Nuenen.

Ben Lee

`You wouldn't believe all the things I've seen / way too much for just 18' zingt de Australiër Ben Lee op zijn voorlaatste cd Something to remember me by, uitgebracht op het hippe Grand Royal-label van de Beastie Boys. Inmiddels is Lee een oude man van 19, gekleed in driedelig grijs en mijmerend over hoe `young and jaded' (jong en afgestompt) hij nu al is. Een singer/songwriter van het oude stempel is hij niet, want hij gaat er prat op dat zijn nieuwe album Breathing Tornados geheel werd samengesteld uit synthesizer- en computergeluiden. Met uitzondering van zijn melancholieke stemgeluid, mogen we hopen. 27 maart Melkweg, Amsterdam.

Matthäus Passion

De aanvangstijd van de uitvoering van de Matthäus Passion in de St. Jacobskerk in Vlissingen op woensdag 31 maart (in de krant van donderdag 25 maart, pagina 16) was onjuist. De uitvoering begint niet om 20.15, maar om 19.30.