Meer incidenten Dutchbat

Het Arnhemse openbaar ministerie is gestuit op een aantal nieuwe incidenten rond de val van de moslim-enclave Srebrenica in Bosnië waarbij moslims door Nederlandse legervoertuigen zouden zijn overreden. Volgens persofficier P. Frielink gaat het om een ,,handjevol'' gevallen. De incidenten worden op dit moment door het Arnhemse openbaar ministerie onderzocht.

De nieuwe incidenten kwamen aan het licht tijdens het onderzoek naar een mogelijke overrijding van moslims door een Nederlandse YPR op 11 juli 1995. Minister Korthals (Justitie) maakte gisteren bekend dat de zes bemanningsleden van het pantservoertuig niet zullen worden vervolgd. Volgens het Arnhemse OM valt niet met zekerheid vast te stellen dat bij het incident daadwerkelijk doden of gewonden zijn gevallen. Verder hadden de militairen volgens het OM geen schuld aan het incident.

De zes Dutchbatters hadden op 9 juli 1995 observatiepost Mike verlaten, nadat deze steeds vaker het doelwit was geworden van beschietingen door Serviërs. Op weg naar het basiskamp Potocari, vlakbij het dorpje Jaglici, werd de Nederlandse YPR twee dagen lang opgehouden door moslimstrijders. Gedurende dit oponthoud verzamelden vele duizenden vluchtelingen zich rond het pantservoertuig. Toen op 11 juli de YPR onder Servisch vuur kwam te liggen, besloot de bemanning uit lijfsbehoud en uit vrees dat de vluchtelingen rond en op het voertuig zouden worden geraakt, door te rijden.

Volgens één bemanningslid zouden hierbij zeker drie vluchtelingen onder de tracks van de YPR terecht zijn gekomen. Een ander bemanningslid verklaarde na het doorrijden ledematen te hebben zien liggen. De sergeant die het voertuig bestuurde zei echter niets van een eventuele overrijding te hebben gemerkt.

Volgens het openbaar ministerie heeft de bemanning ,,onder de gegeven omstandigheden'' de juiste beslissing genomen. Verder hebben de zes Dutchbatters de vluchtelingen gemaand opzij te gaan, hebben ze met de lichten geknipperd en geclaxonneerd.

Het onderzoek van het Arnhemse OM is gebaseerd op de uitgetypte gesprekken die Defensie in 1995 met 460 Dutchbatters voerde en die (nogal summier) zijn weergegeven in het zogenoemde Debriefingsrapport. Minister De Grave (Defensie) stuurde de vele duizenden pagina's tekst in augustus vorig jaar naar het OM.

Behalve het mogelijke overrijden van moslims onderzoekt het OM incidenten, zoals het aannemen van geld van vluchtelingen, het weigeren van medische hulp en de handel in wapens en kleding.