Manipulatie koers door topman beurs India

De directeur van de aandelenbeurs van Bombay, India's belangrijkste beurs, is gisteren ontslagen nadat zijn naam in verband was gebracht met de manipulatie van de aandelenprijzen van drie grote Indiase ondernemingen.

Het ontslag van Jasvantlal Chhotalal Parekh volgde op een onderzoek naar prijsmanipulaties met de aandelen van twee van de grootste elektronicabedrijven in India, BPL en Videocon, en van de kabelonderneming Sterlite Industries, een klein jaar geleden.

Volgens het toezichthoudende orgaan op de beurs van Bombay, de Security and Exchange Board of India, had Parekh onder meer aandelenhandel toegestaan buiten de beurs-uren, voor een select groepje van beurshandelaren. Verder zou hij administratie van de beurs hebben beïnvloed en de directie van informatie hebben onthouden, aldus de fraude-onderzoekers. Overigens zou de ambtstermijn van Parekh volgende week, op 31 maart eindigen.

In een reactie op zijn ontslag zei Parekh gisteren tegen het Indiase financiële dagblad The Economic Times dat hij geen persoonlijke winst had gemaakt met zijn handelingen. ,,Al mijn beslissingen waren bedoeld om de veiligheid van de markt te vergroten'', aldus Parekh, die aankondigde zijn ontslag morgen te zullen aanvechten bij het ministerie van Financiën in New Delhi.

In een spoedzaak bij het gerechtshof in Bombay slaagde Parekh er gisteren in zijn ontslag gedeeltelijk opgeschort te krijgen. In afwachting van een hoger beroep mag hij nog een week aanblijven als directeur, maar het hof verbood hem officiële handelingen te verrichten. De beurs van Bombay verloor gisteren na het bekend worden van het ontslag van Parekh 154 punten. Later op de dag herstelde de beurs zich enigszins, maar sloot 75 punten lager op 3682.