Kosovaren in Nederland

Vreugde en angst liggen dicht bij elkaar voor de Kosovaren in Nederland. ,,Ik ben heel, heel blij'', zegt Shemsi Demiraj. ,,Ik hoop één ding: dat Milosevic militair kort en klein geslagen wordt. Hij stopt alleen als hij nergens meer toe in staat is.''

Demiraj kwam negen jaar geleden vanuit Suhareka in Kosovo naar Nederland. Zijn familie woont er nog. ,,Ik ben heel bang voor wraakacties van de Serviërs'', zegt hij. ,,Mensen zijn gevlucht, mijn huis is met de grond gelijk gemaakt. Ik probeer contact met mijn ouders te krijgen, maar het lukt niet. Twee dagen geleden sprak ik iemand uit mijn dorp. Uit zijn woorden kon ik opmaken hoe erg het is.''

Demiraj is voorzitter van de Vereniging voor Albanezen in Gelderland. ,,Daar heb ik wel steun aan, maar het is ook heel moeilijk.'' Er wordt gezamenlijk televisie gekeken en soms klinkt er een gil als iemand een vluchtend of overleden familielid of kennis op het nieuws herkend.

Islam Selimi is zo bang dat hij liever niet over de telefoon praat. Hij komt uit Drenica en is zes jaar in Nederland. Selimi zit in het bestuur van de Democratische Vereniging van Albanezen in Nederland. Zijn moeder, broers en zussen zijn nog in Kosovo. ,,Ik heb vandaag nog contact gehad. Ik heb veel angst. Servië heeft vreselijke dingen gedaan.''