Johan Museeuw na zege terug uit de hel

Johan Museeuw heeft de semi-klassieker Dwars door België gewonnen. De Belg uit de Mapei-ploeg liet gisteren in de sprint zijn medevluchter en landgenoot Van Haecke achter zich. Derde werd de Belg Peers. Beste Nederlander in Dwars door België was Maarten den Bakker. De renner uit de Raboploeg finishte als negende.

Voor Museeuw was het zijn eerste overwinning sinds zijn valpartij in Parijs-Roubaix bijna een jaar geleden. De Belg brak daarbij een knieschijf en belandde in het ziekenhuis later met nierproblemen op de intensive care. ,,Het was de hel'', keek Museeuw gisteren terug op die periode.

Bruno Boscardin heeft met grote voorsprong de derde etappe in de Catalaanse Week gewonnen. De Zwitserse wielrenner uit het Post Swiss Team reed gisteren 110 kilometer alleen op kop. Bij de finish had hij ruim vier minuten over op een groep waarvan de Duitser Zabel de sprint won. De Colombiaan Botero blijft leider in het algemeen klassement, in dezelfde tijd als de Italiaan Belli, de Deen M⊘ller en Michael Boogerd, de kopman van de Nederlandse Raboploeg.

De laatste anderhalf uur van de koers brak een noodweer los. Slagregens maakten het parcours spiegelglad en dat veroorzaakte massale valpartijen. Boogerd viel twee keer, maar kon de race vervolgen. Zijn concurrent de Italiaan Pantani slaagden er na een valpartij niet in de eerste groep te achterhalen.

Dankzij de goede prestaties in Parijs-Nice en Milaan-Sanremo heeft de Raboploeg de eerste plaats veroverd op de wereldranglijst. Teammanager Jan Raas reageerde verrast op het nieuws: ,,Dit gebeurt absoluut eerder dan verwacht.'' De Nederlandse ploeg begon het jaar nog met een ruime achterstand op de Italiaanse Mapei-ploeg. Op de door de Internationale Wielrenunie UCI samengestelde lijst heeft Rabo nu 12 punten voorsprong op Mapei. ,,Maar nu komt het moeilijkste'', zei Raas. ,,Aan de top komen is één, aan de top blijven is een ander verhaal.''