`Internet versterking voor bestaande media'

De top van de Amerikaanse mediawereld sprak gisteren in New York over Internet, kabel en netwerken. Alleen publiekstrekker Bill Gates had weinig te melden. Hij maakt tegenwoordig meer tijd vrij voor zijn dochter.

Miljardendeals in de kabelindustrie, een verrassende Oscaruitslag en het Internet dat alle geledingen van de samenleving binnensluipt. Tegen die achtergrond hielden het vakblad Variety en effectenfirma Schroders gisteren hun jaarlijkse Big Picture Conference.

Publiekstrekker was Bill Gates, die zich liet interviewen door David Frost. Gates, topman van softwareproducent Microsoft en de rijkste man ter wereld, is bezig aan een promotietoernee voor zijn nieuwe boek Business @ the speed of thought. Gates had niet zo gek veel te melden, al vertelde hij dat hij tegenwoordig iets vroeger thuiskomt van zijn werk voor het gezin. Tijd doorbrengen met zijn dochtertje Jennifer vindt hij a fun thing. Gates zei ook dat Microsoft bereid is in het proces van het departement van justitie te schikken, mits de integriteit van het besturingsprogramma Windows niet hoeft worden aangetast.

Veel van de aanwezigen, onder wie topman Gerald Levin van Time Warner, topman Mel Karmazin van CBS en Bob Wright van NBC, hielden zich bezig met de vraag of het televisiepubliek de voorkeur geeft aan kabelzenders of aan de networks. In panelgesprekken kwam ook de vraag aan de orde hoe het Internet in het huidige bestel een plaats krijgt.

,,Het Internet zal de traditionele media niet vervangen'', aldus Karmazin. ,,Het zal die versterken. CBS zal een van de grootste spelers op Internet worden. We zijn nog klein maar we zitten ook pas in een vroege fase.'' Karmazin was zeer optimistisch over zijn bedrijf, dat op dit moment recordomzetten haalt. Karmazin noemde met name de radio als een medium dat weer in populariteit groeide. ,,CBS heeft besloten niet aan de volgende recessie deel te nemen, wanneer die ook komt'', stelde hij.

Karmazin gaf ook te kennen dat hij graag NBC zou willen overnemen. De concurrent is nu onderdeel van General Electric (GE) en overheidsregels verbieden een overname omdat CBS met NBC samen in zo'n geval op veel plaatselijke markten een aandeel zou hebben dat groter is dan 35 procent. Karmazin zei die regels onzin te vinden maar gaf zelf toe dat hij niet verwacht dat ze gauw zullen worden veranderd.

Op de Amerikaanse televisie wordt altijd een stille strijd tussen de networks en de kabelzenders. Networks zijn CBS, NBC, ABC, Fox en WB. Daarnaast zijn er meer dan honderd kabelkanalen. Het blijkt dat bij toename van het aantal kabelzenders adverteerders voor de zekerheid teruggaan naar de networks, zodat die paradoxaal genoeg profiteren van de groei van het aantal kabelzenders. Opmerkelijk feit, door twee sprekers in afzonderlijke panels aangestipt: in februari waren 21 van de 25 meest bekeken programma's worstelshows geweest. De filmindustrie in Hollywood kampt met luxeproblemen. De inkomsten zijn goed, de bezoekersaantallen zijn hoog maar de kosten van acteurs en de marketing stijgen ook de pan uit. ,,Er zijn te veel films'', zei Tom Rothman van Twentieth Century Fox. ,,In sommige weekenden in augustus komen er zes of zeven nieuwe films uit.''