Internationale beurzen

LONDEN

De aandelenkoersen in Londen veerden vanmorgen op, na drie dagen van verliezen. De FTSE-index stond één procent hoger op 6072 punten. Met name British Energy was sterk na een gunstig analistenrapport, en het detailhandelsbedrijf Dixons steeg in de voetsporen van de technologiefondsen op Wall Street. De termijnhandel in de Amerikaanse S&P-index wees vanmorgen op een sterke opening van Wall Street, en ook dat was goed voor de koersen in Londen.

FRANKFURT

Dat Wall Street gisteren eindelijk het wegglijden van de koersen wist te stuiten liet Frankfurt vanmorgen niet onberoerd. De NAVO-aanval op Joegoslavië leek geen rol van betekenis te spelen op de Duitse beurs. De DAX-index was één procent hoger op 4827 punten.

Softwarereus SAP steeg aanvankelijk, maar moest die winst inleveren nadat het liet weten dat het eerste kwartaal van dit jaar kan tegenvallen.

PARIJS

Parijs wist vanmorgen niet mee te komen met de positieve trend die op de meeste Europese beurzen heerste. De CAC-index was nauwelijks 0,2 procent hoger op 4065 punten. CAP Gemini was onder de grootste stijgers, terwijl beleggers de koers van Renault opstuwden met 2,3 procent. Reden is het bezoek van de topman van Renault aan Japan, waar hij de participatie in autofabrikant Nissan waarschijnlijk zal bekrachtigen. In de afgelopen weken reageerde de koers van de Franse automaker juist negatief op het vooruitzicht van deelname in Nissan.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft het verlies van gisteren weer bijna goedgemaakt. Het Nikkei-gemiddelde ging vanmorgen met 470,57 punten ofwel 3 procent omhoog, na gisteren met 3,1 procent te zijn gedaald. Vooral de aandelen van grote bedrijven en de financiële waarden waren in trek.

In Zuid-Korea ging het er rustiger aan toe. De aandelenkoersen gingen daar naar beneden, maar de daling bedroeg nog geen 0,1 procent

In Australië steeg de beursindex met 0,7 procent. De effectenbeurs van Hongkong was aan het eind van de handel ruim 1 procent hoger.

NEW YORK

De koersen op de New Yorkse effectenbeurs werden gisteren grotendeels beïnvloed door de luchtaanvallen van de NAVO op Joegoslavië. Nadat, na een warrige start, bekend werd dat de aanvallen zouden beginnen, trad even een sterke daling op. Het Dow Jones-gemiddelde sloot op 9666,84 punten. Dat is 4,99 punten lager dan een dag eerder, toen een daling van bijna 219 punten optrad. Voorzichtigheid was troef bij de beleggers, mede door de verslechterende winstvooruitzichten voor het bedrijfsleven en door de vergadering van het Amerikaanse centrale-bankbestuur van volgende week.