IDENTIFICATIE

Op verschillende plaatsen op het Internet kunt u zien wat een ander over u te weten kan komen.

Anonymizer Zo probeert de site www.anonymizer.com indruk te maken met: ,,You don't have to tell us, we already know all about YOU.'' Een klik op het woord `You' start een programma (een zogeheten script) dat de informatie uit de browser (de software waarmee het World Wide Web wordt bekeken) van de betreffende gebruiker retour afzender stuurt. Deze leest dan bijvoorbeeld de volgende tekst: ,,Your connection provider is located in Netherlands. Your Internet browser is Microsoft Internet Explorer. Your computer has a screen that is and is powered by a CPU. You are coming from dynaisdn-90.knoware.nl. You just visited the Anonymizer Home Page.'' Informatie over het versienummer van de browser ontbreekt, evenals die over het beeldscherm en de processor (CPU). Het script vermeldt fier dat hiervóór de voorpagina van Anonymizer zelf is bezocht, maar voeren we het script uit na een bezoek aan de website van NRC Handelsblad dan ontbreekt ook dit gegeven. Opvallend, want het bestaansrecht van Anonymizer is gelegen in het weglekken van dit soort informatie en de demonstratie is niet bepaald overtuigend. Hotwired Een artikel op http:/www.hotwired.com/ webmonkey/geektalk/96/41/index3a.html?tw=javascript legt uit dat Microsoft zijn browsers vermomt als Netscape, om doortrapte webdesigners voor te zijn, die Microsoft-gebruikers plagen door ze saaie pagina's voor te schotelen. Maar de auteur kan daarvoor kennelijk niet corrigeren: het script dat in het artikel is opgenomen en dat ook bedoeld is om te overdonderen, ziet de browser van de NRC-verslaggever tot twee keer toe aan voor Netscape 4.03 op een Macintosh, en dat is driedubbel fout. Dat elders in het stuk wel de juiste browser wordt geïdentificeerd maakt de zaak alleen maar erger. Dus geruststellender.