Hulpverleners paraat op basis Leeuwarden

Op de vliegbasis Leeuwarden is het reguliere team van hulpverleners, bestaande uit artsen, maatschappelijk werkers, personeelsfunctionarissen en geestelijke verzorgers 24 uur per etmaal bereikbaar voor familie van de Nederlandse militairen op de Italiaanse NAVO-basis Amendola. Eventueel kan ongeruste familie ook een persoonlijk gesprek op de basis krijgen.

Vandaag kregen de hulpverleners enkele telefoontjes van familieleden. ,,Het ging over kleine items'', aldus woordvoerder H.Smedema. Aanstaande zondag organiseert de Leeuwarder basis een extra `thuisfrontdag', die normaal één keer in de maand plaatsvindt. ,,Het leek ons goed de mensen nu uit te nodigen en ze over de feitelijke situatie in Amendola en in Joegoslavië voor te lichten'', aldus Smedema. Er worden korte briefings gehouden door de basiscommandant en de inlichtingendienst over onder meer de veiligheid van de militairen.

De circa 175 familieleden hebben gisteren een brief van de basiscommandant gekregen. Smedema: ,,Er staat in dat er een getrainde club mensen in Amendola zit, die klaar zijn voor hun taak.''

In 1995 werden F-16's van de Leeuwarder vliegbasis ingezet boven Bosnië. Smedema: ,,Toen was de tegenstand veel minder, nu hebben we meer te vrezen. Dat maakt de zaak extra spannend.''