Herstructurering bij Brunel werpt vrucht af

De eind november ingezette herstructurering bij uitzendbureau Brunel begint vrucht af te werpen. Volgens de directie, die vanmorgen jaarcijfers presenteerde, leidde de reorganisatie in de tweede helft van 1998 al tot gering herstel van winst en omzet.

Omdat Brunel de grootste moeite heeft om hoogopgeleide mensen aan te trekken, halveerde de onderneming in november de winstverwachting. Eerder voorspelde het jonge beursfonds nog van 30 procent winstgroei over 1998.

Brunel richt zich vooral op het uitzenden van hoogopgeleide technici. Het bedrijf heeft op krappe arbeidsmarkt echter de grootste moeite universitair opgeleide technici te werven. Die kiezen liever een vaste baan in plaats van een uitzendcontract.

De omzet van Brunel steeg het vorig jaar met 43 procent tot 515 miljoen gulden. De groei van de nettowinst kon dat tempo niet volgen. Uiteindelijk boekte de onderneming 34,7 miljoen gulden winst, 16,5 procent meer dan een jaar eerder. De winst per aandeel steeg met 10,6 procent tot 1,57 gulden.

De sector engineering (onder meer detachering op het gebied van bouwkunde en civiele techniek) boekte met een omzetstijging van 21 procent verhoudingsgewijs de minste progressie. Koploper qua groei was de sector informatietechnologie, die 55 procent omzetgroei realiseerde en daarmee voor het eerst de engineeringtak in omzetbijdrage overvleugelde (36,5 tegenover 36,7 procent). De divisies energy en non-tech (commerciële uitzendkrachten) leveren respectievelijk 19,2 en 7,6 procent van de omzet.

Brunel (4450 werknemers) houdt voor het lopende jaar vast aan zijn prognose van 25 procent groei van de nettowinst. In 2002 moet de omzet zijn verdubbeld tot één miljard gulden.

Door de lage olieprijs presteerde de energie-tak van Brunel beneden de verwachting. Volgens financieel directeur S. Parsser is het door de lage olieprijs voor oliemaatschappijen niet aantrekkelijk nieuwe velden te exploiteren. ,,Als de olieprijs stijgt, merken wij binnen drie dagen dat de vraag naar mensen voor olieplatforms enorm groeit'', aldus Parsser. Over de invloed van de recente OPEC-afspraken op de groei van de energie-poot wilde Parsser nog niets kwijt.