Groot-Brittannië

Sushi

Japanse sushi eet men bij voorkeur buitenhuis, want de techniek om de kleine, eetbare kunstwerken te bereiden, ontbreekt vaak in eigen keuken. Londen telt veel Japanse restaurants, van traditioneel tot zeer hip, van zeer duur tot betaalbaar. Rauwe stukjes vis (sashimi), gefrituurde éénhaps-groentes (tempura) en in zeewier gerolde rijst (nori) worden ter plekke door de Japanse chef klaargemaakt, vaak op armlengte afstand van de gasten. Extra feestelijk zijn de restaurants met een lopende band. Geen menu's of obers die de specialiteit van de dag aankondigen. Iedereen aan de bar, alles rolt langs: de sushi die er het lekkerst uitziet, mag je pakken. Moshi Moshi Sushi in Liverpool Street Station is het oudste Japanse lopende-band-restaurant van Londen, Kulu Kulu in Brewer Street heeft de meest authentieke sushi op de band liggen en Yo! Sushi in Poland Street is een super hippe `sushi-fabriek' (ook de warenhuizen Selfridges op Oxford Street en Harvey Nichols op Brompton verkopen sushi).

Performances

Fotograaf David Buckland vroeg 25 acteurs, zangers en andere publieke figuren te poseren bij een door henzelf gekozen tekst uit een toneelstuk, een gedicht of lied. Het resultaat heet Performances en is te zien in de National Portrait Gallery. Juliette Binoche heeft zich laten protretteren als George Sand, Simon Callow kruipt in de huid van Falstaff en Jane Birkin is zichzelf bij een liedtekst van Zazie. De prachtige beelden zijn een soort handtekeningen: zeer persoonlijk.

T/m 23 mei Performances in de National Portrait Gallery. Ma t/m za 10-18u; zo 12-18u. Goede vrijdag gesloten. Metro Charing Cross of Leicester Square. Toegang gratis. Inl 00-441713122463.

Plenty

De Australische actrice Cate Blanchett – ze kreeg net geen Oscar voor haar glansrol in de film Elizabeth – komt op uitnodiging van de Almeida Theater Company naar Londen. Vanaf 15 april speelt Blanchett de hoofdrol in David Hares' toneelstuk Plenty, een portret van een bijzondere vrouw in het na-oorlogse Parijs en Londen. Van te voren reserveren is nodig, want Blanchett is door haar rol als Elizabeth zeer populair bij de Britten.

15 april t/m juni Cate Blanchett in Plenty. Albery Theater: ma t/m za 19u30, ook do & za 15u. Metro Leicester Square. Res 00-441713691740.

En verder

T/m 27 maart Northern Ballet Theater in Sadler's Wells met Dracula 00-441718638000; T/m 27 maart Klaus Maria Brandauer in Speer in het Almeida Theater, Islington 00-441713594404; Tate Gallery: overzichts tentoonstelling Jackson Pollock en ook Francis Bacon: Works on Paper and Paintings 00-441718878000; T/m 25 april in de National Gallery portretten van Ingres 00-441718393321; T/m 11 april Patrick Caulfield In de Hayward Gallery 00-441719283144.