GALERIE

Archipel

Het is een veel voorkomend probleem: de in een galerie getoonde kunst is moeilijk verkoopbaar omdat het niet boven de bank past. Stichting Archipel nodigde daarom twintig kunstenaars uit, werkend in verschillende disciplines, om te reageren op het gegeven `werk boven de bank'. Het statement dat kunstenaars als Rachel de Boer, Han Hoogerbrugge en Zeger Reyers maken, zal de bezoeker aanspreken op de voor de hand liggende verwachtingen. T/m 18 april, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u.

Big Brother

Op straat, in winkels en bij geldautomaten maken bewakingscamera's ongevraagd video-opnames van nietsvermoedende voorbijgangers. Gaat het hier om beveiliging of een inbreuk op de privacy? De tentoonstelling Big Brother levert een bijdrage aan de discussie met een presentatie van videofilms en tvprogramma's van kunstenaars en programmamakers als Arjan Ederveen, Michael Klier en Tony Oursler. T/m 25 april in Stroom, Spui 193-195, Den Haag. Di t/m za 12-17u.

Mike Tyler

Het werk dat de Amerikaanse kunstenaar Mike Tyler in Exedra heeft gemaakt, is geïnspireerd op de hypnosetechnieken waarmee de Duitse therapeut Mesmer in het achttiende-eeuwse Parijs furore maakte. Tyler verdeelde de expositieruimte in drie zones, waarin drie figuranten (een stotteraar, hypnotherapeut en buikspreker) een out-of-body experience ondergaan. De tentoonstelling met de titel Mesmers voice like milk before bed is te zien van 27 maart t/m 2 mei, Langestraat 52, Hilversum. Wo t/m za 12-17u, zo 14-17u.

Klaas Gubbels

Al meer dan 35 jaar werkt Klaas Gubbels uiterst gedisciplineerd met een beperkt assortiment aan onderwerpen. Zijn stillevens bestaan uit een tafel, stoel, koffiepot, peer, pijp of vrouw, die door de kunstenaar in wisselende formaties, kleuren en afmetingen worden gecombineerd. In Galerie Wansink toont Gubbels een serie recente schilderijen onder de titel `Tafels en stoelen'. T/m 25 april, Neerstraat 76, Roermond. Do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

En verder

Foto's van Hellen van Meene t/m 17 april in Galerie Dijk 1, Alkmaar; Video's van Emmanuelle Antille t/m 17 april in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; Foto's van John Hilliard t/m 18 april bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; Beelden en tekeningen van Joseph Semah t/m 5 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; Schilderijen van Jurriaan van Hall t/m 25 april in Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, Haarlem; Schilderijen, tekeningen en sculpturen van Armando t/m 25 april bij Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81A, Rotterdam.