Fors verlies IBM bij pc-verkoop

Het Amerikaanse computerconcern IBM heeft vorig jaar een verlies vóór belasting van 992 miljoen dollar (1,9 miljard gulden) geleden op de verkoop van pc's. In 1997 verloor de pc-divisie 161 miljoen dollar en in 1996 39 miljoen. Dat heeft de grootste computerproducent ter wereld gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat IBM de pc-cijfers naar buiten brengt, in navolging van nieuwe boekhoudkundige voorschriften die bedrijven in de VS ertoe verplichten meer financiële details mee te delen aan beleggers. Het negatieve cijfers waren aanleiding voor deskundigen om ervoor te pleiten dat IBM uit de pc-activiteiten stapt en zich vooral toelegt op programmatuur en diensten.

Gisteren werd ook bekend dat IBM en EMC, leverancier van producten voor voorraadbeheer, een vijfjarige strategische alliantie gesloten er waarde van 3 miljard dollar, waarbij IBM disc drives zal leveren aan ECM. (AP)