Eureko houdt vast aan beursplannen

De Europese verzekeringsgroep Eureko houdt vast aan haar plannen voor een beursnotering in Amsterdam, Londen en Parijs. Voorwaarde is wel dat een ,,substantiële'' overname de drievoudige beursgang voorafgaat. Bankverzekeraarsgroep Achmea heeft een belang in Eureko van 34,5 procent.

,,De beursplannen liggen er nog'', stelt een Eureko-woordvoerster. ,,Maar dat wil niet zeggen dat we overhaast maar een bedrijf gaan overnemen.'' Twee maanden terug greep Eureko nog naast de Britse assuradeur Guardian Royal Exchange. Die kwam voor ruim 10 miljard gulden in handen van de Franse verzekeraar Axa.

Vorig jaar greep het Europese consortium ook al naast de Franse staatsverzekeraar GAN. Die overnamestrijd was voor Eureko de aanleiding om zich in de beursmaterie te verdiepen. De beursopbrengst zal Eureko niet alleen aanwenden voor de financiering van acquisities, maar is er ook op gericht om de partners iets terug te geven voor hun investeringen.

Achmea is de grootste aandeelhouder in het zeven jaar geleden opgerichte Eureko. Andere deelnemers zijn onder meer het Britse Friends Provident, Parion in Duitsland en het Portugese BCP/Atlantico. De alliantie heeft een balanstotaal van 262 miljard gulden en 37.000 werknemers. Eureko is actief in achttien landen en richt zich vooral op expansie en het genereren van samenwerkingsvoordelen. De onderneming dicht zichzelf een plaats in de top-5 van Europese verzekeraars toe. (ANP)