EU-leiders blij met snelle keus Prodi

De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie hebben de Italiaanse oud-premier Romano Prodi gekozen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het besluit viel gisteren verrassend snel, aan het begin van de EU-top in Berlijn.

In een eerste reactie noemde de 59-jarige Prodi zijn nieuwe baan ,,een enorme uitdaging''. Prodi kan op zijn vroegst in juli worden aangesteld als Commissievoorzitter. Het Europees Parlement moet nog met de benoeming instemmen.

De leiders van de christen-democratische en de liberale fracties in het parlement, Martens en Cox, hebben positief gereageerd. ,,We zijn blij met de snelle benoeming van Romano Prodi, een gerespecteerd politicus en een overtuigd Europeaan'', schrijven ze in een gezamenlijke brief.

De huidige Commissie nam vorige week ontslag, na een kritisch rapport over het financiële beheer van de Commissie. Demissionair Commissievoorzitter Santer heeft Prodi per brief in het Italiaans gefeliciteerd. Op een speciale bijeenkomst van de Europese regeringsleiders over twee weken moet Prodi met hen een politiek programma opstellen voor de komende Commissie.

Premier Kok zei ,,buitengewoon verheugd'' te zijn met de verkiezing van Prodi. Hij had eerder al gezegd dat hij voorkeur had voor een voorzitter uit Zuid-Europa. Over NAVO-secretaris-generaal Solana, net als Kok eerder genoemd als kandidaat, zei minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) dat de crisis in Kosovo hem nu ongeschikt maakt.

Het Europees Parlement zal zich naar verwachting in april uitspreken over de benoeming. Als het instemt, moet Prodi nog worden goedgekeurd door het nieuwe parlement dat na de verkiezingen half juni aantreedt. Bij het samenstellen van de nieuwe Europese Commissie moet hij optreden als een soort formateur. De regeringsleiders willen dat hij met zijn college ook de vijf jaar volmaakt van de volgende Commissie, die formeel in januari 2000 aantreedt.

ACHTERGROND: pagina 6