Energiebedrijf Nuon mag fuseren

Energiebedrijf Nuon in Arnhem mag van het provinciebestuur Gelderland fuseren met energiepartners ENW in Noord-Holland, EWR in Zuid-Holland en Gamog in de Achterhoek. Daardoor ontstaat het grootste energiedistributiebedrijf van Nederland, want Nuon leverde al energie in Friesland, Flevoland en Gelderland.

Provinciale Staten van Gelderland besloten gisteren de megafusie goed te keuren. Deze hing lange tijd aan een zijden draadje, omdat de Staten de zeggenschap wilden houden over de `waterpoot' van Nuon. De politiek vindt dat de drinkwatervoorziening een overheidstaak moet blijven, zodat goed drinkwater voor iedereen voor een aanvaardbare prijs is gegarandeerd. De Staten zijn er nu toch mee akkoord gegaan dat de wateractiviteit bij Nuon blijft. Maar ze rekenen op de aanstaande nieuwe Waterleidingwet, waarin geregeld wordt dat het eigendom van de waterinfrastructuur in overheidshanden blijft. (ANP)