Controverse over `hongerdood' veertien reeën

De natuurstichting It Fryske Gea ligt onder vuur, omdat ze veertien zieke reeën in het natuurgebied Makkumer Noordwaard in Friesland de hongerdood zou hebben laten sterven. Wildbeheerder A.Gersjes uit Ruigahuizen spreekt in een reactie van ,,pure dierenkwelling''.

Volgens directeur U. Hosper van It Fryske Gea moet de mens niet ingrijpen in een natuurgebied, waar sprake is van ,,natuurlijke selectie''. Bovendien wist men bij It Fryske Gea niet dat sommige reeën verzwakt waren, zo voegt Hosper er aan toe.

In de natuurgebieden Makkumer Noord- en Zuidwaard, die niet toegankelijk zijn voor het publiek, leven naar schatting 28 reeën. De afgelopen maanden zijn er veertien omgekomen van de honger en door ziekte. De verzwakte dieren waren door de hoge waterstand die zich in oktober vorig jaar voordeed, niet in staat weg te zwemmen.

Hosper vindt dat de mens niet hoort in te grijpen in een natuurlijk selectieproces. Bijvoederen zou leiden tot een te hoge reeënstand, meent hij. ,,In de natuur gaan dieren nu eenmaal dood. Ja, dat is zielig, maar natuurlijke selectie is de enige mogelijkheid tot overleven van de soort. De sterke dieren kunnen zich te weer stellen tegen parasieten en andere ziekten'', aldus Hosper.

Wildbeheerder Gersjes is het daar niet mee eens. Hij vindt het ,,in- en intriest'' dat de natuurorganisatie de dieren aan hun lot overliet. ,,In ons land komen echte natuurlijke situaties niet voor'', zegt hij. ,,In dat geval zou een zwakke ree door een wolf of lynx worden opgegeten.

Gersjes vindt dat de verzwakte reeën met een verdovingsgeweer gevangen moeten worden en overgeplaatst moeten worden naar voedselrijke gebieden. Hosper meent dat Gersjes uit eigenbelang praat. ,,Als er te veel reeën zijn, kunnen de jagers hun hobby mooi uitoefenen en ze afschieten.''

Voorzitter F. Oldenhof van de afdeling Heerenveen en omstreken van de Dierenbescherming vindt dat dieren die zich in nood bevinden, moeten worden geholpen. ,,Op zichzelf vinden we dat je de natuur zijn gang moet laten gaan. De reeën kiezen er zelf voor naar dat gebied te gaan. Maar dieren onnodig laten lijden is niet goed.''

Oldenhof pleit ervoor een dierenarts de conditie van de reeën te laten onderzoeken. De dieren die te zeer verzwakt zijn, moeten dan zo snel mogelijk uit hun lijden worden verlost, aldus de voorzitter van de Heerenveense afdeling van de Dierenbescherming.