Boeken

Droomtuinen

Van iemand die in 160 bladzijden, waarvan de helft plaatjes, alle aspecten van het tuinieren behandelt, zou je verwachten dat hij de taal economisch gebruikt. Maar in `Droomtuinen' babbelt Nigel Colborn er lustig op los: ,,Elke plant beschikt over zijn eigen specifieke karakteristieken. Deze vertalen zich min of meer in zijn uiterlijke verschijningsvorm, zijn habitus.' Zo krijg je de pagina wel vol. Toch heeft de auteur wel degelijk verstand van zaken en als hij er echt voor was gaan zitten had hij een goed boek kunnen schrijven. Maar wie in zo weinig woorden zo veel onderwerpen wil behandelen, is gedoemd om aan de oppervlakte te blijven. De titel is goed gekozen, want bij de schitterende foto's is het prettig dromen. Een leuk cadeau voor de leunstoeltuinier.

*Droomtuinen, Creatief omgaan met beplanting, Nigel Colborn, Schuyt & Co,ƒ49,50, ISBN 90 6097 497 2.

Bordeaux

Van `wijnprofessor' R. Pierik verscheen vorig jaar een overzichtelijk en handzaam boek over port. Zijn nieuwste boek brengt rode Bordeaux-wijnen in kaart. Het boek is uitdrukkelijk bedoeld als aanvulling op en niet vervanging van de Bordeaux-boeken van Hubrecht Duijker. Er staan geen proefnotities in, wel veel feitenmateriaal over plantenziekten, druivenrassen, oppervlaktes en productiecijfers in de verschillende, onder de noemer `Bordeaux' vallende appellations. Bij elke appellation worden de meest vooraanstaande domeinen genoemd. Daardoor heeft het veel weg van een leerboek voor een wijncursus. Voor wie wat achtergrondinformatie wil bij zijn of haar gekochte wijnen een nuttig, zij het niet erg inspirerend boek.

*R.Pierik, Rode Bordeaux, Ad. Donker, ƒ59,90. ISBN 90 6100 468 3

Pubs in Londen

Pubs, noteerde de Britse schrijver George Orwell, zijn: ,,plaatsen waar vervelende mensen naar toe gaan om zich te vervelen'. Als die uitspraak waar is, moet Groot-Brittannië met zijn 64.000 pubs het imperium van de verveling zijn. En Londen de onbetwiste hoofdstad. Historic Pubs of London laat zien hoe schitterend de decors van de verveling kunnen zijn. Dat gebeurt aan de hand van een kleine honderd voorbeelden, per wijk gerangschikt, met praktische informatie over openingstijden, dichtstbijzijnde metrostations en soorten bier die er worden getapt. De informatieve inleiding verklaart waarom Londense pubs vaak zo oud zijn, en waarom ze er vrijwel altijd oud uitzien, ook al zijn ze pas onlangs gebouwd. In de paleizen van verveling heerst de nostalgie naar een tijd die nooit heeft bestaan. De fraaie foto's in het boek zouden beter tot hun recht zijn gekomen als het boek niet op A5-, maar op A4-formaat was uitgebracht.

*Historic Pubs of London, auteur Ted Bruning, foto's Eric Weller. Uitg. Prion, importeur Nilson & Lamm, ƒ58,30 ISBN 1 85375 262 2.

De Ierse keuken

De Ierse keuken heeft een no-nonsense karakter en lijkt in dat opzicht op de Nederlandse. Al was het alleen maar omdat de aardappel ook daar zo'n vooraanstaande rol speelt. Rosemary Moon geeft in `De Ierse Keuken' ruim tweehonderd authentieke recepten. Het zijn zowel zeer herkenbare gerechten met bijvoorbeeld vis, lams- of schapenvlees, als bijzondere specialiteiten als pudding van Iers mos, whiskeymosterd, sodabrood en paddestoelenchutney. De beknopte teksten in het sober en weinig animerend vormgegeven boek zijn informatief, maar merkwaardig geordend. Regelmatig vervalt de schrijfster in herhaling. De Nederlandse bewerking is niet erg toeschietelijk. Soms moet het woordenboek of de encyclopedie uitkomst brengen, zo is `vleet' bij ons beter bekend als rog, `cremor tartari' de sjieke naam voor wijnsteenzuur en zijn `flenters' gewoon flinters.

*De Ierse keuken, Rosemary Moon, Uitgeverij BZZTôH, ƒ37,50 ISBN 90 5501 5822

Safaristyle

Meer dan een eeuw geleden gingen de eerste Europeanen op safari in Afrika, eerst nog primitief: in canvas tenten met lokale gidsen, dragers, ezels of kamelen. Maar al heel gauw werden ook het kristal, porselein, zilver en de bedienden van thuis meegenomen. Begin 1900 was meer dan 90 procent van Afrika in handen van Europeanen en zo begon het koloniale leven, zoals dat in geromantiseerde versie in Out of Africa te zien is. Over de safari's, koloniale architectuur en meubilair gaat het mooie plaatjesboek Safaristyle. Sommige van die mooie houten huizen horen nu bij wildparken en worden nu gebruikt als hotel, waar het zo te zien nog steeds goed toeven is. De inrichting is vaak een mengeling van Europese en Afrikaanse stijlen en gelukkig is er in het hele boek geen antieke koloniale bruidskast te vinden.

*Safaristyle, Natasha Burns en Tim Beddow (foto's), uitg. Thames and Hudson, importeur Nilson & Lamm ƒ90,80, ISBN 0 500 01886 3.

Gastenkamers

Wel eens gelogeerd in Westernieland of Baexem? Vermoedelijk zijn er geen hotels, maar wel gastenkamers. De uithoeken van Nederland blijken de prachtigste onderkomens tegen zeer schappelijke prijzen te herbergen: in boerderijen, dijkhuisjes, buitenplaatsen of herenhuizen. Bij medelanders thuis, maar met privacy. Deze bijzondere overnachtingsadressen zijn te vinden in de gids `Karaktervolle gastenkamers', die elk jaar wordt bijgewerkt. Ook gastenkamers in België en Luxemburg zijn in deze overzichtelijke gids opgenomen.

*Karaktervolle gastenkamers in België, Nederland en Luxemburg. Hein van Beek ea. Uitg. Spectrum. ƒ39,90. ISBN 90 274 6667 X