België

Theaterweekend

De geur van grime, het felle licht van spotlights en kriebels in je buik: de leerlingen van de basisschool Prinses Juliana in Brussel kennen inmiddels dat speciale theatergevoel. De afgelopen maanden werd tussen taal en sommen uitvoerig gerepeteerd voor het grote theaterspektakel. De school organiseert jaarlijks een actief kunstweekend voor kinderen en volwassenen. De klaslokalen zijn het decor voor workshops, zoals het ontwerpen van toneelkleding, grimeren, decorbouwen, Afrikaanse dans of showballet. Speciale gast is mime-kunstenaar Rob van Reijn, die alle kneepjes van het vak laat zien. Basisschool Prinses Juliana, d'Oultremontstraat 19, Brussel, zo 28 mrt vanaf 11u (optreden Rob van Reijn om 11u). Inl 00-3227338616.

Blind

Wie kan zien moet er met zijn vingers afblijven, maar blinden mogen in hun eigen museum alle voorwerpen aanraken. Vorig jaar toonde het Museum voor Blinden kristallen vazen die vrijelijk betast konden worden. Uit de collectie van het Jubelparkmuseum, waarin het blindenmuseum is gevestigd, is nu een tentoonstelling te voelen over de Aziatische zijderoute (138 v. Chr.- 15e eeuw). De voorwerpen zijn gekozen om hun vorm en het gebruikte materiaal. Behalve beelden, juwelen, kostbare stoffen en specerijen, zijn reliëfkaarten, maquettes en afgietsels te betasten. De uitleg is ook in brailleschrift te lezen. De Zijderoute in Museum voor Blinden en Slechtzienden, Jubelparkmuseum, Jubelpark 10, Brussel. Tot eind okt, di-zo 10-17u. Inl 00-3227417214.

Foto's uit Afrika

Al meer dan honderdvijftig jaar bekijkt het blanke oog achter de camera Afrika met een Europese blik. De keurige kiekjes van de missionaris of het verzorgde uitstapje naar de piramiden zijn bedrieglijk. Afrika bestaat niet, althans niet op een foto. Behalve historisch materiaal is op de fototentoonstelling in Charleroi opvallend werk te zien van hedendaagse Afrikaanse fotografen, die het dagelijks leven hebben geportretteerd. Museé de la Photographie, Avenue Paul Pasture 11, Charleroi. T/m 22 mei, di-zo, 10-18u.

En verder

Festival Charleroi/Danses t/m 3 april. De meeste dansvoorstellingen zijn te zien in Charleroi, daarnaast zijn ook voorstellingen in Mons en Brussel res/inl 00-3271205645; nog meer dans: In Spite of Wishing and Wanting, choreografie van Wim Vandekeybus, muziek van David Byrne (ex-Talking Heads) in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Lakensestraat 146, Brussel op 26, 27 en 28 maart, res 00-3222176937.