250 burgers gedood in Congo

Meer dan 250 mensen zijn omgebracht bij een nieuwe slachting in Oost-Congo. Dat heeft het Italiaanse missie-persbureau MISNA gisteren gemeld. Bij de moordpartij, die plaatshad in de dorpen Burhinyi en Ngweshe in de provincie Zuid-Kivu, zouden vooral oude mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood. Volgens MISNA ,,heeft het er alle schijn van dat de moorden een nieuwe Rwandese wraakoefening waren voor aanvallen van Maï Maï''. De Maï Maï zijn tribale milities van stammen in Oost-Congo die zich gewapenderhand verzetten tegen de aanwezigheid in het gebied van een eeuw geleden uit Rwanda geïmmigreerde Tutsi's. Zij hebben de strijd aangebonden met door Rwanda gesteunde Tutsi-soldaten, die vorig jaar in opstand kwamen tegen president Kabila. Rwanda steunt de rebellen om zo de vrije hand te hebben bij operaties tegen Rwandese Hutu-milities die opereren vanuit Oost-Congo. Volgens bronnen bij in het gebied actieve hulporganisaties bestaan de Maï Maï inmiddels hoofdzakelijk uit leden van de Interahamwe, Hutu-milities die een hoofdrol speelden bij de genocide van 1994 in Rwanda. (Reuters, IRIN)