Vice-president Paraguay vermoord

In Paraguay is gisteren vice-president Luis Maria Argana vermoord. Paraguay heeft na de moord de grenzen gesloten en een klopjacht ontketend op de daders.

De 66-jarige Argana – een gezworen tegenstander van president Raúl Cubas – reed gisteren in een jeep door de straten van de hoofdstad Asunción toen hij werd klemgereden door een auto waaruit drie of vier in militaire uniformen gestoken mannen sprongen. Zij namen de jeep onder vuur en gooiden een handgranaat. Argana werd door tien kogels getroffen. Zijn chauffeur werd bij de aanslag eveneens gedood.

Argana was met Cubas een van leiders van de regerende Colorado-partij. Maar hij behoorde tot de felste critici van de president. Zijn fractie in de partij, die een meerderheid vormt in vergelijking met de door Cubas en ex-coupleider Lino Oviedo geleide fractie, heeft Cubas bedreigd met impeachment.

Zowel de aanhang van Argana als de politieke oppositie gaf Cubas de schuld van de moord op Argana. ,,Cubas is verantwoordelijk. Ik weet niet wie de materiële dader van deze misdaad is of wie hem heeft voorbereid. Maar de moord is het resultaat van de gewelddadige ideologie waaraan deze samenleving permanent is onderworpen'', aldus senator Juan Luis Galaverna, een naaste medewerkers van de vermoorde vice-president. Hij drong aan op het onmiddellijke aftreden van de president en de arrestatie van Lino Oviedo. Een vakbondsleider kondigde een algemene staking aan die zou duren tot ,,deze moorddadige president'' aftreedt. Een andere leider van de Colorado-partij, Nicanor Duarte, kandidaat voor de functie van partijleider, beschuldigde Cubas en Oviedo van ,,het instellen van een klimaat van terreur in Paraguay''.

Tegenstanders van Cubas ijveren voor zijn aftreden sinds hij opdracht gaf zijn vriend Lino Oviedo, een oud-generaal die in maart vorig jaar tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens insubordinatie, uit de gevangenis vrij te laten. Oviedo leidde een poging om Cubas' voorganger Wasmosy af te zetten. Het Hooggerechtshof veroordeelde de vrijlating van Oviedo en gebood de president hem opnieuw op te laten sluiten. Cubas heeft die uitspraak echter genegeerd. (Reuters, AFP, AP)