Treinongeluk Kenia: 32 doden

Bij een treinongeluk in Kenia zijn vanmorgen ten minste 32 mensen om het leven gekomen en 26 gewond geraakt. Een passagierstrein op Kenia's belangrijkste spoorverbinding, die tussen de hoofdstad Nairobi en de havenstad Mombasa, is vroeg in de morgen ontspoord.

De nachttrein, die veelvuldig wordt gebruikt door toeristen die naar de badplaatsen aan de Indische Oceaan reizen, liep uit de rails bij Man-eaters, een stationnetje bij het nationale park Tsavo, zo'n 300 kilometer ten zuidoosten van Nairobi. Een woordvoerder van de Keniaanse spoorwegen zei vanmorgen niet te weten wat het ongeval heeft veroorzaakt.

De Keniaanse politie heeft de vrees uitgesproken dat het aantal doden nog verder zal oplopen. Een vliegtuig van de Keniaanse luchtmacht heeft vanmorgen enkelen van de zwaarst gewonden overgevlogen naar ziekenhuizen in Nairobi. Volgens een woordvoerder van de medische hulporganisatie AMREF vervoerde de trein zo'n 400 passagiers en zijn de meeste slachtoffers gevallen in de derde klasse.

Het was vanmorgen nog niet duidelijk hoeveel toeristen er in de ontspoorde trein zaten. Die reizen gewoonlijk tweede of derde klas. De nationaliteit van de tot nu toe getelde 32 doden was rond het middaguur nog niet vastgesteld.

AMREF heeft drie kleine vliegtuigen ingezet met artsen en medische hulpgoederen en het Keniaanse Rode Kruis heeft eerste hulpvrijwilligers en medicamenten over de weg naar de plaats van het ongeval gestuurd. AMREF had moeite om een geschikte landingsplaats te vinden in de buurt van de ontspoorde trein.

De trein Nairobi-Mombasa wordt vaker gebruikt door toeristen sinds stortregens in 1997 grote delen van de wegverbinding tussen beide steden onbegaanbaar hebben gemaakt. (AFP, Reuters)