Technologiesector duwt Wall Street fors naar beneden

De koersen op Wall Street zijn gisteren fors gekelderd. De Dow Jones daalde met 218 punten (2,2 procent) tot 9671. Zorgen over de resultaten van technologiefondsen en onzekerheid over winstverwachtingen aan het eind van het kwartaal zorgden ervoor dat de koersen over de gehele linie lager eindigden. GE, AT&T en IBM maar ook Disney, J.P. Morgan, Citigroup en American Express moesten inleveren.

Naast zorgen over de komende kwartaalresultaten van enkele Amerikaanse ondernemingen, had ook de crisis in Kosovo en de wankele situatie van de beurzen aan de overkant van de oceaan een nadelige invloed op de koersen.

Van de dertig Dow-fondsen wist geen enkel fonds in de plus te sluiten. De technologiesector stond nog steeds onder stevige druk.

Zelfs de oliefondsen deden het slecht, ondanks het eerder op de dag gesloten OPEC-akkoord over productiebeperkingen. De olie-aandelen waren echter vorige week al flink gestegen omdat het akkoord in het vooruitzicht lag.

,,De markt zit in een fase van consolidatie'', zegt marktanalist Bryan Piskorowski van Prudential Securities. ,,Zwakte in de technologiesector en het afromen van de winsten heeft de koersen iets doen dalen.'' Volgens Piskorowski is het niet zo verwonderlijk want de markt is snel gestegen dit jaar. ,,Het was de technologiesector die ons hier bracht'', zegt hij, ,,en het is nu dezelfde sector die even pas op de plaats maakt.'' Zorgen zijn er over de resultaten van IBM, maar ook over dalende vraag naar pc's.

,,De stoot naar de tienduizend is hard gegaan, want de marktindex steeg achthonderd punten in een periode van een paar weken'', aldus Piskorowski. ,,Zoiets is niet vol te houden, dus we hebben nu waarschijnlijk eerst een periode van winstwaarschuwingen en -bekendmakingen te overbruggen voordat de markt weer hoger gaat.''

De Dow 10.000 lijkt weer ver weg. De Dow-Jonesindex passeerde vorige week even de 10.000 en een slot boven die magische grens kon niet ver meer zijn. In de dagen erna schoot de belangrijke aandelenindex opnieuw door de 10.000, maar zakte zij telkens weer terug. Gisteren gaf het industrieel gemiddelde van Dow Jones zelfs meer dan 200 punten prijs en zakte terug tot 9.750. Opeens is de afstand weer aanzienlijk.

Magische grenzen kunnen soms lastige hindernissen zijn en de geschiedenis van de Dow-Jonesindex leert dat getallen met veel nullen duivelse barrières zijn. Zo passeerde de Dow de duizend in 1966, maar werd het eerste slot boven die grens pas bereikt in 1972. Het duurde vervolgens tot 1982 voordat de duizend definitief verleden tijd was.

Ook de drieduizend liet zien hoe intimiderend een mijlpaal kan zijn. Het industrieel gemiddelde nam in juli 1990 een paar keer een kijkje aan de andere kant van de drieduizend maar sloot nog niet boven die grens. Het duurde vervolgens tot april van het jaar erna voordat het eerste slot boven de 3.000 werd gehaald.

Zou het maanden of jaren duren voordat de koersen boven de tienduizend sluiten? Piskorowski: ,,Het hoeft niet lang te duren.''