Suralco-smelterij Suriname sluit

De aluminiumsmelterij van het Surinaamse Suralco in Paranam wordt binnen enkele weken gesloten. Dat heeft het Amerikaanse moederbedrijf Alcoa van Suralco gisteren bekendgemaakt.

Door de sluiting van de smelterij in Paranam (op dertig kilometer van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo) worden 300 van de 1.200 werknemers van Suralco ontslagen. Het bedrijf verwerkt bauxiet via een aluinaarde-raffinaderij en een smelterij tot aluminium. De aluinaarde-fabriek werd vier jaar geleden voor 240 miljoen gulden vernieuwd. De smelterij werd in 1965 gebouwd.

De smelterij wordt volgens Alcoa gesloten omdat de productiekosten van de fabriek te hoog zijn. Verder is de stroomvoorziening door de nabijgelegen Afobaka-stuwdam als gevolg van aanhoudende droogte ontoereikend. In februari werd de productie van de aluminiumsmelterij al met 30 procent teruggebracht tot 57 ton per dag.

Bauxiet is het belangrijkste exportproduct van Suriname. Driekwart van de buitenlandse deviezen wordt door de bauxiet-uitvoer gegenereerd. De wereldmarkt voor aluinaarde, de grondstof waaruit aluminium wordt gemaakt, heeft al jaren te kampen met een groot productie-overschot. Een jaar geleden besliste Suralco's moederconcern Alcoa naar aanleiding van een akkoord tussen de belangrijkste aluminiumproducerende landen om de jaarproductie van aluminium met acht procent (100.000 ton) te verminderen. In totaal moest de productie van aluminium met 1,8 mlijoen ton per jaar afnemen.

Alcoa is dinsdag meteen begonnen met de ontmanteling van de aluminium-smelterij. ,,Binnen een paar weken moet de fabriek definitief gesloten zijn'', zo laat Alcoa weten.

Het moederconcern van Suralco dreigde in november 1996 al de smelterij te sluiten. Door stakingsacties van het personeel voor een loonsverhoging van 75 procent kon de oven niet langer produceren en werd de smelterij tijdelijk stilgelegd.

De dreiging met sluiting door Alcoa werd door de werknemers afgedaan als een poging om de stakers onder druk te zetten. Na een week werden de stakingsacties beëindigd. Het stilleggen en opnieuw opstarten van een aluminiumsmelterij is een tijdrovend en kostbaar proces.