Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het besluit van de Britse lawlords over het al of niet uitleveren van de Chileense oud-dictator Pinochet aan Spanje.

Ook de Europese top over de afgetreden Europese Commissie en het laatste nieuws over Kosovo. Ned.1, 20.31-21.05u.

Europa – Zahlen wir drauf? Rechtstreeks vanaf de Europese top in Berlijn een discussie over de problemen binnen de Europese Unie. ARD, 21.40-22.45u.

Nova. De laatste ontwikkelingen met betrekking tot de NAVO-aanval op Kosovo en het besluit van de Engelse lawlords over uitlevering van de voormalige dictator Pinochet. Ned.3, 22.32-23.02u.

DOCUMENTAIRES

Veldpost Europa. Aandacht voor de vergadering van het Wijkcentrum Woensel-West over de vermeende negatieve berichtgeving over hun buurt in een eerdere aflevering van dit programma. Verder praten bewoners uit Schöneweide in het voormalig Oost-Berlijn over het leven na de Wende. Ned.3, 19.58-20.35u.

Abenteuer Forschung. Vanavond over het lawinegevaar in de Alpen en in andere gebergten. ZDF, 21.00-21.45u.

Het Beste van Twee Werelden. Over vier Marokkanen in Nederland van wie er twee besloten hebben terug te keren naar Marokko. Veel mensen die teruggaan zijn zich echter te weinig bewust van de financiële en materiële consequenties. Het beste van twee werelden blijkt niet altijd makkelijk te verenigen. Ned.3, 21.03-21.57u.

Laughter in the House: The Story of British Sitcom. Documentaireserie over Britse comedyseries. De wortels van Men behaving badly gaat terug tot Hancock half hour en andere klassiekers uit de jaren '50 en '60. BBC1, 23.00-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de Amerikaanse schrijver Bret Eston Ellis – o.a. van American Psycho – over zijn nieuwste boek Glamorama en zijn obsessies voor klatergoud en paranoia in de Amerikaanse samenleving. BBC World, 20.30-21.00u.

Lonely at the Top. Derde deel in een vijfdelige interviewserie over de rijkdom van eenzaamheid. Stephan Sanders praat met de Amerikaanse hoogleraar klassieke filosofie Martha Craven Nussbaum die het alleen kunnen zijn ervaart als een voorwaarde om tot grote zelfontplooiing te komen. Onlangs kreeg zij een eredoctoraat toebedeeld aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Ned.1, 22.40-23.05u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Ajax-keeper Edwin van der Sar over Ajax, zijn carrière en zijn toekomst. Ook aanwezig PvdA-intellectueel Bart Tromp, hoogleraar sociologie bij de Universiteit van Leiden. De groep Close 2 You brengt het nummer Kiss. RTL4, 23.15-24.00u.

Zaal over de Vloer. Camaraman Frans Bromet en journalist Rik Zaal bezoeken vanavond schrijfster en columniste Yvonne Kroonenberg. Net5, 23.25-23.55u.

MUZIEK

C land: Passie voor de passie. Kenners en liefhebbers storten zich in debatten over de meest fraaie, meest originele en meest meeslepende uitvoering van wellicht het beroemdste stuk van J.S. Bach, de Matthäus Passion. Ned.3, 20.35-21.03u.

2 meter sessies. Opnamen van de Achterhoekse band Krang die muziek maakt in de geest van Captain Beefhart en Tom Waits. Tevens een optreden van de Amsterdams-Ierse gezelschap Supersub. Ned.3, 23.22-0.04u.

Young musicians. Serie over muziek met vanavond de betekenis van muziek voor de mens. BBC2, 0.15-1.00u.

KUNST

Films & Sterren. Drie dagen na dato staat de uitzending geheel in het teken van de uitreiking afgelopen zondag van de Oscars. Presentator René Mioch praat in Los Angeles met winnaars en winnaressen. Veronica, 22.40-23-15u.

FILM

Sketch Artist (Phedon Papamichael, 1993, VS). Voor kabeltelevisie gemaakte thriller over de nachtmerrie van Jeff Fahey, compositietekenaar bij de politie. Het portret van zijn eigen vrouw (Sean Young) komt te voorschijn uit omschrijving van getuige Drew Barrymore. RTL4, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Nixon (Oliver Stone, 1996, VS). In Stone's spookachtig geënsceneerde vervolg op JFK speelt Anthony Hopkins de 37ste president va Amerika. Nu eens als een kruising tussen Macbeth en Citizen Kane, dan weer als een tragische man die niet kan verkroppen dat iedereen hem haat. Hopkins' talent en de filmische briljantie van Stone maken de wisselvalligheid van het scenario tot een bijzaak. Canvas, 20.55-0.05u.

River Rat (Tom Rickman, 1984, VS). Regiedebuut van de scenarioschrijver van Coal Miner's Daughter is een verdienstelijk drama waarin Tommy Lee Jones, na dertien jaar gevangenisstraf, terugkeert naar zijn huis aan de Mississippi en voor het eerst dochter Martha Plimpton ontmoet. Drama slaat om in door cajun-mystiek gekruide thriller, wanneer oerslechte parole officer Brian Dennehy beloning komt opeisen. BBC1, 1.35-3.05u.

Tevye und seine sieben Töchter (Menahem Golan, 1968, West-Duitsland/Israel). Shalom Aleichems bitterzoete roman, die ook inspireerde tot de musical `Anatevka', lag ten grondslag aan staaltje folklore over arme joodse melkboer in Russisch dorpje. ZDF, 1.45-3.45u., nagesynchroniseerd.

Operette (Willi Forst, 1940, Duitsland/Oostenrijk). Melodieën van Johan Strauss, Franz von Suppé en Carl Millöcker doorspekken biografische film over Franz Jauner, 19de-eeuws regisseur van de Weense Operette. Morgen, ZDF, 9.03-10.50u., zwart-wit.

The Jayhawkers (Melvin Frank, 1959, VS). Aan de vooravond van de Burgeroorlog gesitueerde western. Fess Parker bestrijdt megalomane Jeff Chandler. Morgen, SBS6, 13.20-15.10u., onderbroken door reclame.