`Rwanda zit achter bloedbad in Congo'

In het oosten van Congo hebben tribale milities eerder deze week zo'n 100 dorpelingen vermoord. De slachtoffers waren inwoners van Magunga, een door Tutsi's bewoond dorp aan de oever van het Tanganyikameer. Dat vertelden het dorpshoofd en drie medebewoners van Muganga gisteren in de stad Uvira. De belagers zouden behoren tot de Maï Maï, krijgers van Oost-Congolese stammen die het al tientallen jaren aan de stok hebben met de Banyamulenge, in de vorige eeuw uit Rwanda geïmmigreerde Congolese Tutsi's. De Maï Maï vechten tegen de door Rwanda gesteunde militairen die in augustus in opstand kwamen tegen president Kabila, maar de ooggetuigen beweren dat Rwanda achter de jongste aanval zit.

Er hebben zich de afgelopen maanden regelmatig bloedige inter-etnische botsingen voorgedaan in het grotendeels door rebellen gecontroleerde Oost-Congo. Nieuw is dat de ooggetuigen uit Muganga beweren dat deze Maï Maï-aanval zou zijn geregisseerd door de regering van Rwanda. Een deel van de Banyamulenge-gemeenschap in Oost-Congo zou zich inmiddels verzetten tegen de Rwandese strijdkrachten die de rebellen steunen. Een Tutsi-commandant van het rebellenleger bevestigde gisteren dat Banyamulenge-strijders in het district Fizi, bezuiden Uvira, de strijd willen aanbinden met het door Tutsi's gedomineerde Rwandese leger. Het jongste bloedbad in Muganga zou een afstraffing zijn van deze afvallige Banyamulenge.

De Rwandese regering heeft deze beschuldiging gisteren ,,een leugen'' genoemd. In een verklaring zegt ze dat ,,de Maï Maï zich hebben schuldig gemaakt aan genocide in Congo'' en dat ,,Rwanda deze misdadige elementen nooit zal gebruiken om soortgelijke wandaden te begaan''. De regering in Kigali schrijft dit ,,verzinsel'' op conto van ,,ongedisciplineerde'' Banyamulenge-strijders, die een ,,campagne tegen Rwanda'' voeren en erkent dus dat er binnen de Congolese Tutsi-gemeenschap anti-Rwandese sentimenten leven. In Uvira zijn de spanningen hoog opgelopen tussen Banyamulenge-soldaten en Rwandese officieren die de steun voor de rebellie willen verbreden en Tutsi-soldaten willen mengen met troepen uit andere delen van Congo. (Reuters, AP)