Robeco voorziet aanhoudend goed beursklimaat

Vermogensbeheerder Robeco verwacht dat het florissante beleggingsklimaat in Europa nog jaren zal aanhouden. ,,Met de correctie van het afgelopen najaar hebben we het absolute dieptepunt van de beurs wel gezien'', aldus topman P. Korteweg van Robeco.

Voor het lopende jaar heeft de grote belegger geen al te hooggespannen verwachtingen. ,,De motor van de beursrally, de technologie-aandelen, is namelijk vermoeid geraakt''. aldus Korteweg.

De sterke structurele krachten (nieuwe technologieën, euro, lage rente en de stroom geld vanwege de vergrijzing) zullen echter hun positieve invloed op het beursklimaat houden.

Wel tekende Korteweg aan dat de beurseuforie slechts door een beperkt aantal beursfondsen wordt gedragen en dat de Amerikaanse beurs overgewaardeerd is.

Robeco maakte vanochtend ook bekend dat zij, in navolging van een aantal banken, binnen enkele maanden de mogelijkheid gaat bieden om via internet in (losse) aandelen te handelen. Tot nog toe bood Robeco alleen beleggingsfondsen aan, maar het onderdeel van de Rabobank-groep wil geen marktaandeel verliezen in de strijd om de belegger.

De vermogensbeheerder zegt veruit de laagste kosten in rekening te brengen voor de transacties met nieuws en advies. ,,Maximaal 25 fondsen kunnen op de `watchlist' worden gezet, waardoor de belegger via internet het nieuws krijgt over het desbetreffende bedrijf'', aldus Korteweg. Net als bij de meeste banken wordt de uitvoering van opdrachten via elektronische post bevestigd.

Het beheerd vermogen van Robeco is in het afgelopen jaar met 60 procent toegenomen tot 180 miljard gulden. Voor particulieren had Robeco 71 miljard in beheer, een stijging van 12 miljard gulden. Voor institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen) verdubbelde het beheerd vermogen tot 110 miljard.

Deze stijging is vooral het gevolg van het overnemen van Weiss Peck & Greer en de onroerend-goedbeheerder Rreef. De afgelopen drie maanden is het institutionele vermogen tot 124 miljard toegenomen.

Robeco wil via de nieuw opgerichte dochter RoParticipations actiever worden in Europa en Amerika. Behalve door onvernames verwacht het concern ook via investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen (private equity) groeien.

Twee jaar geleden streefde het concern naar een beheerd vermogen van 150 miljard, maar nu dit doel is behaald, gaat Robeco uit van 400 miljard binnen 5 jaar. ,,Als dat in guldens is, ben ik tevreden, maar ik hoop dat we dat bedrag in euro halen.'' Van de huidige veertigste plaats wil Robeco tot de 25 grootste vermogensbeheerders van Europa behoren. ,,Als je niet aan de koopgekte meedoet, word je een kleine speler die geen positie meer op de markt heeft,''aldus Korteweg.