Rabo weer probleem op internet

Beleggers die voor hun transacties gebruik maken van de internet-site van de Rabobank hebben in de nacht van maandag op dinsdag kunnen handelen op naam van andere Rabobank-beleggers.

Rabobank-klanten die dinsdag tussen één uur en half vijf in de ochtend de beleggingspagina van de internetsite van de Rabobank bezochten, kregen niet alleen toegang tot hun eigen aandelenportefeuille, maar ook tot die van acht andere Rabobank-beleggers.

Ongeveer twintig klanten bezochten maandagnacht de webpagina van de Rabobank. In totaal werden er in dit tijdsvak vijf transacties op twee rekeningen gedaan. ,,Die zijn allemaal teruggedraaid voordat de beurs openging'', zegt een voorlichter van Rabobank Nederland. Klanten die mogelijk schade hebben geleden door de storing, worden daarvoor door Rabobank schadeloos gesteld.

De fout is volgens de Rabobank te wijten aan de installatie van nieuwe computerprogrammatuur. ,,Het was iets onverwachts, maar dit soort dingen kunnen gebeuren'', aldus de Rabobank-woordvoerder. ,,Er zijn intussen maatregelen genomen om een zelfde fout in de toekomst te voorkomen.'' De bank benadrukt dat niet te zien was aan wie de rekeningen toebehoorden.

De Rabobank kwam vorig jaar al eerder in opspraak toen een computerblad aantoonde dat bij de telebankiers-pagina van de Rabobank gemakkelijk gegevens konden worden gestolen.

Het blad liet tot in detail zien hoe via een nep-internetadres wachtwoorden en inlognamen van Rabobankbeleggers konden worden ontfutseld.

De Rabobank nam maatregelen waardoor dit niet langer mogelijk was.