Protesten begeleiden EU-top in Berlijn

Duizenden demonstranten zijn vandaag in het centrum van Berlijn, waar de Europese regeringsleiders bijeen zijn, op de been.

Uit het Oosten van Duitsland zijn zeker 3.000 boeren naar Berlijn getrokken om te protesteren tegen de landbouwhervormingen, waardoor 90.000 boerenbedrijven in het land worden bedreigd. Alleen al in Brandenburg, de deelstaat waarin Berlijn ligt, staan 25.000 arbeidsplaatsen op de tocht als gevolg van `Agenda 2000'.

Ruim 150 Koerden demonstreren voor `Vrijheid van Öcalan' en de kleine PDS-partij, opvolger van de voormalige Oost-Duitse communistische partij, houdt onder het motto `Gipfel stürmen' met 500 man een demonstratieve fietstocht.

Daarmee is de Europese top niet alleen een test voor de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD), die zijn leiderschap moet bewijzen, maar ook voor de Berlijnse politie. Met Berlijn als locatie wil Schröder, vlak voor de verhuizing van de regering uit Bonn, een signaal geven uit de zelfbewuste `Berliner Republik'.

In totaal heeft de politie 3.600 agenten opgetrommeld om de orde in de hoofdstad te handhaven. Zij moeten niet alleen de veiligheid van de Europese staats- en regeringsleiders in het hotel `Interconti' garanderen. Aangezien de EU-top samenvalt met het proces tegen PKK-leider Abdullah Öcalan in Turkije, rekent de politie ook op gewelddadigheden van Koerden in Berlijn.

De schrik bij het Berlijnse stadsbestuur zit er nog goed in na de recente Koerdische bestorming van het Israelische consulaat in de hoofdstad, waarbij vier Koerden door Israelische veiligheidsagenten werden doodgeschoten.

De Berlijnse politie mag niet opnieuw in diskrediet raken. ,,We moeten onze Hauptstadtfähigkeit bewijzen'', zei senator Eckart Werthebach (CDU) vlak voor de top. Berlijn is als hoofdstad immers gevaarlijker dan Bonn en veel lastiger te beveiligen. Daarom zijn 600 agenten ingezet om de hoge Europese gasten te bewaken en liefst 3.000 om een rustig verloop van de demonstraties te garanderen.