Prins actief voor bedrijfsleven

Prins Willem-Alexander gaat zich inspannen voor het Nederlands bedrijfsleven in China.

Tijdens het komend staatsbezoek van zijn moeder en vader aan China zal de kroonprins een inleiding houden op een watersymposium in Peking, waarvoor veel vertegenwoordigers van baggerbedrijven en andere commerciële belanghebbenden uit Nederland zijn uitgenodigd. Verder zal Willem-Alexander een nieuw kantoor van de ABN-Amro bank in Peking openen.

H. Blankert, voorzitter van de werkgeversvereniging VNO/NCW, zei gisteren op een persconferentie het ,,fantastisch'' te vinden dat ,,de kroonprins met zijn inleiding voor het waterseminar voorwerk wil doen voor bedrijven die bijvoorbeeld op en rond de Gele Rivier actief zijn''.

Tijdens een vorig staatsbezoek, aan Zuid-Afrika in 1996, bepleitten Blankert en de toenmalige minister van Economische Zaken, Wijers, een actievere belangenbehartigingsrol van de kroonprins voor het bedrijfsleven. Tijdens datzelfde staatsbezoek liet zowel Willem-Alexander als koningin Beatrix weten daarvoor weinig te voelen. De kroonprins noemde een economische ambassadeursfunctie ,,een te oppervlakkige rol''.

Door de kroonprinselijke activiteiten in het kader van het watermanagement blijkt het echter mogelijk toch enkele koninklijke gunsten aan het bedrijfsleven te verlenen.

Net als bij enkele vorige staatsbezoeken zal de komende maand een zware delegatie uit het bedrijfsleven in het koninklijk kielzog meereizen naar China. Zij zullen worden begeleid door minister Jorritsma (Economische Zaken). Onder de ongeveer vijftig vertegenwoordigers van het bedrijfsleven bevinden zich onder meer Philips-topman Boonstra, KPN-voorzitter Dik en AEGON-topman Storm.

De paden van de koninklijke delegatie en die van het bedrijfsleven zullen elkaar, afgezien van de genoemde activiteiten van de kroonprins, nog enkele keren kruisen. Zo is volgens het ministerie van Economische Zaken de koningin te gast bij een zakendiner van Nederlandse en Chinese topmanagers in Shanghai.