P&O volgt partner Nedlloyd

Nedlloyd-partner P&O gaat zich volledig toeleggen op scheepvaart. Evenals Nedlloyd, dat vorige week zijn Europese wegtransport en distributie verkocht aan Deutsche Post, stoot P&O omvangrijke activiteiten af. Dit moet de Britse rederij de komende drie jaar twee miljard pond (ruim 6,5 miljard gulden) opleveren. Na aflossing van schulden blijft daarvan ongeveer 1,45 miljard pond over.

P&O verkoopt onder meer activiteiten in projectontwikkeling en bouw, en een expo-paviljoen in Londen. Het bedrijf gebruikt de opbrengst ervan mede voor versterking van zijn mondiale netwerk van containerterminals en verbetering van zijn positie in cruise- en ferryvaart. Voor P&O Nedlloyd, de containerrederij waarvan P&O en Nedlloyd beide 50 procent bezitten, wil topman Lord Sterling een beursnotering aanvragen in Londen, New York en Amsterdam.

De koers van Nedlloyd schoot na dit nieuws gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog naar een slot van 21 euro. Ook P&O boekte koerswinst.

P&O behaalde vorig jaar een winst voor belasting van 368,9 miljoen pond op een omzet van 5,91 miljard. Vooral van de cruisevaart verwacht het bedrijf de komende jaren gouden bergen. In scheepvaartkringen wordt aangenomen dat P&O Nedlloyd op overnamepad gaat. Hapag Lloyd en Sea-Land worden genoemd als kandidaten.