OPEC beperkt olieproductie

De olieproductie van de elf OPEC-landen gaat met ingang van 1 april met 1,72 miljoen vaten per dag omlaag. De olieministers van de OPEC-lidstaten waren het daarover gisteren in Wenen in recordtempo eens. De OPEC hoopt met deze beperking de olieprijs te kunnen opkrikken tot een niveau tussen de 15 en 20 dollar. Afgelopen maanden was de prijs tot onder de 10 dollar gedaald.

De ministersvergadering van de OPEC leverde zo snel resultaat op omdat de overeenkomst voor het grootste deel was voorgekookt. Begin deze maand kwamen enkele olieproducenten in Wassenaar al met elkaar overeen dat de productie met ruim 2 miljoen vaten per dag omlaag moest.

Vier olielanden van buiten de OPEC (Mexico, Noorwegen, Oman en Rusland) hebben toegezegd ook minder olie te gaan produceren.

Maandag nog beloofde Rusland zijn productie te verkleinen met 100.000 vaten per dag. Al met al zal de wereldproductie van olie door de maatregelen afnemen met 2,1 miljoen vaten per dag.

De nieuwe productieovereenkomst gaat in op 1 april en zal zeker voor een jaar gelden. Het oliekartel mikt al jaren op een prijs van 21 dollar per vat, maar heeft dat streven in die tijd nooit gehaald. Overaanbod op de wereldoliemarkt is daar de oorzaak van. Eerdere afspraken binnen de OPEC om minder olie te winnen, werden niet door alle leden nageleefd, zodat het overschot op de markt bleef bestaan.

Door het nieuwe akkoord neemt de olieproductie van de OPEC-landen met ongeveer 7 procent af tot bijna 23 miljoen vaten per dag. Vorig jaar juli waren dat nog 24,7 miljoen vaten. De winning van olie door Irak is niet meegerekend. Dat is ook moeilijk te bepalen door de economische sancties waarmee het land sinds de Golfoorlog heeft te maken.

De olieprijs reageerde nauwelijks op het OPEC-besluit. Op de Londense termijnmarkt stond de notering van Brent-olie voor levering in mei na de ondertekening van het akkoord op 13,70 dollar per vat. De slotnotering van maandag lag op 13,88 dollar. Sinds het akkoord van Wassenaar was de prijs al met om en nabij de 1,50 dollar gestegen.

De olieminister van Qatar, Abdullah al-Attiyah, zei te geloven dat iedereen vorig jaar zijn lesje heeft geleerd. ,,Niemand wil meer een olieprijs van 10 dollar'', aldus de minister. De olieminister Ali al-Naimi van Saoedi-Arabië zei dat OPEC nu mikt op een olieprijs van 18 dollar per vat.

Analisten zeggen dat de OPEC in ieder geval weer een beetje van zijn geloofwaardigheid heeft teruggekregen. Een aanhoudend herstel van de olieprijs is echter afhankelijk van de vastberadenheid van de OPEC-landen om zich aan de afspraken te houden. Het afgelopen jaar werden afspraken over productiebeperking herhaaldelijk met voeten getreden, waardoor de voorraden fors zijn opgelopen. (AFP, Reuters)

INFLATIE21