Mortier na 2001 weg uit Salzburg

Gerard Mortier, de artistiek directeur van de Salzburger Festspiele, zal zijn contract niet verlengen na 2001. Hij moet nog ,,nadenken over eventuele volgende plannen.'' De in Salzburg zeer controversiële Mortier spreekt in een verklaring niet over de redenen van zijn vertrek en zegt de komende drie seizoenen die hij nog in Salzburg programmeert, ,,met al mijn energie'' te zullen organiseren.

Mortier is sinds 1992 directeur van de Salzburger Festspiele als opvolger van Herbert von Karajan. Voordien was hij tien jaar lang een uiterst succesrijk intendant van de Nationale Opera in de Muntschouwburg in Brussel. In Salzburg moest hij 's werelds duurste en meest prestigieuze kunstfestival moderniseren. Hij kwam onder andere in conflict met Claudio Abbado, de directeur van de Oster-festspiele in Salzburg en ook met de Wiener Philharmoniker en dirigent Riccardo Muti, die een conventioneler artistiek beleid voorstonden. Ook de Oostenrijkse kunstcritici, en vooral de Weners onder hen, keerden zich veelal met grote felheid tegen Mortier. De middenstand van Salzburg, die groot belang heeft bij zoveel mogelijk festivalbezoekers, voerde eveneens actie voor een een conventioneler festival.

Uiteindelijk werd het conflict met de Wiener, die wilden bepalen onder welke dirigenten zij in Salzburg wilden optreden, bijgelegd. Maar de compromissen die Mortier soms gedwongen was te sluiten leidden weer tot verwijdering met bondgenoten als Nikolaus Harnoncourt, die niet meer in Salzburg wil optreden. Ook regisseur Peter Stein, verantwoordelijk voor het theater bij de Festsspiele, vertrok.