Mogelijk geval van blaasjesziekte

Op een varkenshouderij in de Noordoostpolder is waarschijnlijk de besmettelijke virusziekte blaasjesziekte geconstateerd. Het bedrijf is vooralsnog ingesloten maar nog niet geruimd. Bedrijven in een straal van tien kilometer rond het vermoedelijke geval van blaasjesziekte worden gescreend op de ziekte.

Veterinaire autoriteiten in Spanje maakten gisteren melding van de besmettelijke blaasjesziekte bij een Nederlandse big. Omdat een soortgelijke melding twee weken terug bij nader onderzoek niet tot een bevestiging van een uitbraak van de gevreesde ziekte leidde, gaat het Nederlandse ministerie van Landbouw er vooralsnog niet van uit dat er een besmetting is. Zo lang nog niet duidelijk is of er daadwerkelijk een besmetting is doet het ministerie van LNV niets. De blaasjesziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Als werkelijk sprake is van de blaasjesziekte, is dat echter wel een ramp voor de Nederlandse varkensboeren. Er komt dan een exportverbod voor varkens en biggen naar Spanje. Spanje is met Duitsland de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse varkensboeren.

Nog geen twee weken geleden sloten de Spaanse autoriteiten de grens voor Nederlandse varkens en biggen nadat aan de Spaans-Franse grens een Nederlandse wagen met 1.450 zieke varkens was aangetroffen. In de wagen zaten honderd dode biggen.

Onderzoek in Spanje en op het Nederlandse bedrijf in de Noordoostpolder leverde in eerste instantie niets op. In Nederland werden zestig bloedmonsters genomen en getest op varkenspest, mond- en klauwzeer en de blaasjesziekte. Alle resultaten waren negatief, aldus het ministerie van Landbouw. Bloedmonsters kunnen echter alleen de aanwezigheid van antistoffen aantonen. Die zitten echter pas enige tijd nadat varkens ziek zijn geworden in het bloed. Volgens een woordvoerder van Landbouw is het mogelijk dat de bloedmonsters als het ware te vroeg zijn genomen.