Mitsubishi vervoert auto's over Maas

Autofabrikant Mitsubishi vervoert morgen op proef 550 Carisma's per schip over de Maas. Rijkswaterstaat Limburg heeft hiervoor toestemming gegeven. Mitsubishi wil zien of het autovervoer vanuit de NedCar-fabriek in Born in de toekomst op grote schaal over water kan.

Ook voor Rijkswaterstaat is het een belangrijke test. Het 186 meter lange autoschip Barco is veel groter dan bij de huidige afvoer van de Maas is toegestaan. Door de sterke stroming bestaat het risico dat de boot gaat dwarsliggen of de kant ramt. Het transport richting Vlissingen wordt daarom begeleid door een aantal schepen van Rijkswaterstaat. Die kunnen eventueel ingrijpen door de autoboot de juiste richting in te duwen. Als de test goed verloopt, overweegt Rijkswaterstaat de Maas ook bij hoge waterstanden open te stellen voor grote boten zoals bijvoorbeeld containerschepen. (ANP)