Krajicek blijft Sampras ook in Florida de baas

Richard Krajicek heeft gisteren voor het eerst in zijn loopbaan de halve finale bereikt van het tennistoernooi van Key Biscayne. De als zevende geplaatste Nederlander versloeg in de kwartfinales de nummer één van de wereld, Pete Sampras, in twee sets, 6-2 en 7-6. Krajicek treft in de halve finale Thomas Enqvist. De Zweed versloeg in de kwartfinales de Fransman Jerôme Golmard, 6-3 en 7-5.

In 1993 stond Krajicek in Key Biscayne voor het laatst in de kwartfinales, eveneens tegen Sampras. Toen won de Amerikaan. Een jaar daarvoor waren de kwartfinales in Florida ook het eindstation voor de Nederlander. Toen was de Argentijn Alberto Mancini te sterk. Vorig jaar liet Krajicek het toernooi aan zich voorbijgaan wegens de geboorte van zijn dochter.

In de halve eindstrijd komt Krajicek uit tegen de winnaar van de partij tussen de Fransman Golmard en Enqvist. De eerste set in de partij tegen Sampras was snel voorbij. Krajicek had nog geen halfuur nodig. Daarin kreeg hij twee breakpunten, die hij beide benutte. Sampras kreeg geen kans. Krajicek behaalde zijn vierde opeenvolgende overwinning op de Amerikaan.

Beide tennissers scoorden veel op hun eerste service (Krajicek 84 procent, Sampras 80), maar Krajicek deed het op zijn tweede service veel beter dan de Amerikaan. De Nederlander maakte op vijf van zijn acht tweede opslagen het punt, terwijl Sampras dat slechts deed in één van de negen gevallen. Sampras is een tegenstander die Krajicek (27) goed ligt. In acht partijen bleef hij de Amerikaanse nummer één zesmaal de baas.

De Amerikaan heeft veel moeite met Krajicek. ,,Hij heeft zulke lange benen, hij is zó bij het net. En daar is hij moeilijk te passeren'', zei Sampras, die ook de opslag van zijn opponent prees.

Krajicek zelf is vooral blij fysiek weer in orde te zijn, na veel problemen met de knieën. ,,Bij lage ballen kan ik ze weer goed buigen, ik ben daarbij een stuk wendbaarder. Een heerlijk gevoel.''

Waar het aan ligt dat hij Sampras zo vaak verslaat, kan Krajicek niet precies verklaren. ,,Zijn service ligt mij op de een of andere manier. En mijn eigen opslag behoud ik tegen hem doorgaans vrij eenvoudig. Dat legt weer druk op zijn service. Ik denk dat Sampras niet echt blij is als hij tegen mij moet spelen.''

Sampras heeft hoge verwachtingen van Krajicek, de huidige nummer zeven van de wereld. ,,Als Richard wil kan hij de nummer één van de wereld worden. Hij beschikt over de middelen om het te doen. Hij is 1 meter 96 en als hij serveert is het alsof de ballen uit een kraan naar beneden komen. Maar het is bij hem vooral een kwestie van hart en hoofd. Het hangt er van af of hij echt de beste speler ter wereld wil worden.''

De Amerikaan had net de nummer-éénpositie op de wereldranglijst heroverd op de Spanjaard Carlos Carlos Moya, die in Key Biscayne verloor van de Fransman Grosjean. Moya heeft slechts twee weken op de hoogste positie gestaan. Als Krajicek het toernooi in Key Biscane wint, schuift hij op naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.