Kamer twijfelt over `bakstenen'

De Tweede Kamer heeft gisteren bij de behandeling van de Elektriciteitswet twijfels geuit over de steun aan de elektriciteitssector bij het oplossen van niet-marktconforme kosten uit het verleden. Het CDA vindt dat de sector een groot deel van de `bakstenen' maar zelf moet dragen. De PvdA twijfelt of steun tussen de 2 en 8 miljard gulden niet te hoog is nu blijkt dat Amerikanen 4,5 miljard gulden voor een stroombedrijf neertellen. De VVD vindt zelfs dat de sector alle kosten maar zelf moet betalen als ze nog langer blijven ruziën over wie verantwoordelijk is voor verplichtingen uit het verleden.

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft toegezegd bij te dragen in de kosten uit het verleden zoals stadverwaringsprojecten, een experimentele kolenvergassingscentrale en dure importcontracten. Drie wijze mannen moeten nu deze gezamenlijk aangegane verplichtingen over de afzonderlijke bedrijven verdelen omdat de sector er zelf niet uitkomt. De steun heeft tot doel dat ze op de vrije markt geen bakstenen uit het verleden hoeven mee te slepen. (ANP)