Internationale beurzen

LONDEN

De effectenbeurs van Londen reageerde vanochtend negatief op de ontwikkelingen gisteren op Wall Street, dat met een forse koersval werd geconfronteerd. Tegen het middaguur noteerde de FTSE-index 46,4 punten (0,8 procent) lager. Het verlies bleef volgens handelaren nog beperkt door positief Brits bedrijfsnieuws. Vooral de farmaciefondsen profiteerden hiervan.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt werden vanochtend alle factoren opgesomd om de val van de DAX-index (68,01 punten op 4802,48) te verklaren. Een lager Wall Street, het verlies van de belangrijkste beurzen in het Verre Oosten, maar ook de ophanden zijnde NAVO-bombardementen op de Serviërs werkten een somber beursklimaat in de hand. Vooral de financiële sector had het zwaar te verduren. Commerzbank was een uitzondering met een lichte stijging, na publicatie van gunstige winstcijfers over 1998.

PARIJS

Ook de CAC-index van de beurs van Parijs moest door de negatieve internationale beurssignalen een veer laten. De CAC was tegen het middaguur 1,31 procent gedaald naar 4025,90 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio overtrof vandaag het verlies op Wall Street. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen verloor 503,63 punten (3,1 procent) en sloot op 15.515,47 punten. Onder beleggers overheerste angst voor een correctie op de aandelenmarkten; Tokio steeg de voorgaande weken flink. De Japanse index kelderde vooral door een verkoopgolf van aandelen in fondsen die zwaar wegen in de Nikkei. Met name elektronicaconcern Sony, fotografieconcern Fuji Photo Film en de grote banken zagen hun koers hierdoor dalen.

Ook op overige beurzen in het Verre Oosten gingen de koersen omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong verloor 3 procent. In Singapore verloren de aandelenkoersen gemiddeld 0,7 procent. De beurs in Zuid-Korea eindigde 0,45 procent lager op 611,48 punten.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York moest gistern een flinke stap terug doen. De Dow Jones-index, de belangrijkste beursgraadmeter, daalde met 218,68 punten (2,2 procent) tot 9671,83 punten. De Dow keerde daarmee terug naar het niveau van twee weken geleden. Zorgen over de komende kwartaalresultaten van enkele Amerikaanse ondernemingen, de crisis in Kosovo en de wankele situatie op de beurzen in Europa drukten de koersen.

Daarmee kwam een eind aan een gestage stijging van de Dow. Van de dertig fondsen in deze toonaangevende index eindigde er gisteren niet één in de plus. Grote verliezers waren bankconcern Citigroup en het chemie- en farmacieconcern Merck. Beide fondsen verloren op Wall Street zo'n 4 procent.