Een solo die iets betekende voor de mensen

Vlak voor het bekerduel vanavond tussen FC Zwolle en Ajax wordt Klaas Drost regelmatig herinnerd aan zijn befaamde solo van 1976. PEC Zwolle won 23 jaar geleden met 3-0 van Ajax. ,,Pas later werd het een mooie goal.''

Om meer te weten te komen over de spectaculaire solo van Klaas Drost bellen we naar zijn voormalige schoonvader. Harry Kornelis is al zestig jaar verbonden aan de Zwolse voetbalclub en hij wordt door de secretaresse in het stadion als een wandelende encyclopedie omschreven. Kornelis kan zich inderdaad aardige details herinneren van de bekerwedstrijd tegen Ajax. Over het carnavalsfeest na afloop en over de kansloze Piet Schrijvers, alias `Beer van de Meer' die in zijn sportieve nadagen werd omgedoopt tot `Lek van PEC' en `Bolle van Zwolle'.

Voor meer informatie verwijst Kornelis gaarne naar zijn dochter die twee jaar na de beroemde goal verkering kreeg met Klaas, daarna met hem trouwde en intussen weer van hem gescheiden is. ,,Ik heb die solo zelf niet gezien, want de mensen voor mij stonden allemaal op de banken. Klaas kwam pas later in beeld'', zegt Henriët Kornelis voordat ze het telefoonnummer van Drost doorgeeft. Hij toont zich prettig verrast door de belangstelling. Onlangs keek hij samen met een verslaggever van de Zwolse Courant naar de vergeelde videobeelden. Op de school van zijn zoon brengen oudere leraren de lange solo in herinnering.

,,Dat die kleine van twaalf trots is op zijn vader vind ik nog het allermooiste'', zegt Drost senior via de autotelefoon. ,,Zijn vriendjes komen thuis en willen meteen alles weten van die wedstrijd. Maar op het moment zelf had ik helemaal geen benul van de waarde van het doelpunt. Ik onderschepte de bal en wilde de buitenspelval van Ajax omzeilen. Ik ging met een paar schijnbewegingen drie man voorbij. Vervolgens kapte ik Schrijvers uit – wat niet meeviel met dat lijf van hem – en tikte ik die bal in een leeg doel. Niks bijzonders eigenlijk. Pas later werd het een mooie goal.''

PEC Zwolle was in 1976 een bescheiden provincieclub uit de eerstedivisie. Peter Gerards, tegenwoordig actief als spelersmakelaar, stond in het doel. Hij maakte tegen Ajax de derde treffer uit een strafschop. Rinus Israel speelde in zijn nadagen als libero. Op de training gaf hij zijn medespelers een gratis cursus uitdelen en incasseren. In de aanval was Yuri Banhoffer de trefzekere schutter uit Uruguay. Hij opende de score tegen Ajax. Zijn Zwolse vrienden twijfelen sinds de jaren tachtig of hij nog in leven is. Trainer van PEC was de onlangs overleden Hans Alleman, die voor de wedstrijd de hand mocht schudden van zijn collega Rinus Michels.

Klaas Drost vertoonde in 1976 met zijn korte benen en zijn donkere snor opvallende gelijkenissen met zijn naam- en tijdgenoot Epi Drost, die eveneens veel risico nam bij het uitverdedigen. Ze zijn geen familie. De spraakmakende Drost van FC Twente overleed enkele jaren geleden aan een hartaanval. De spraakmakende Drost van PEC Zwolle werkt tegenwoordig als hypotheekadviseur in Nijkerk en bezoekt nog regelmatig een thuiswedstrijd van FC Zwolle. Voor de uitverkochte bekerwedstrijd tegen Ajax heeft hij nog geen kaartje weten te bemachtigen. ,,Nu maar hopen dat ze me gratis binnenlaten, want ik zou dat potje niet graag willen missen.''

Drost speelde als amateur bij VVOG uit Harderwijk en later zestien jaar als semi-prof bij PEC. ,,Toen clubliefde nog heel normaal was.'' Eerst als rechtsback, later als libero in de plaats van Israel. ,,Rinus heeft mij de lange wreeftrap bijgebracht'', zegt hij met gepaste trots. Over zijn eigen prestaties en dan vooral de indrukwekkende solo tegen Ajax praat hij met de nuchterheid van een geboren Zwollenaar. ,,Ik heb iets voor de mensen betekend, niks meer en niks minder.''

Voor Drost was de bekerzege tegen Ajax een voorbode van ernstig blessureleed. In de halve finale tegen Roda JC maakte hij tien dagen later bij een 0-0 stand een mislukte sliding. ,,Ik brak mijn been en lag al in de kleedkamer toen Dick Nanninga 1-0 maakte.'' De ongelukkige uitschakeling zou een jaar later worden goedgemaakt. PEC plaatste zich in 1977 voor de bekerfinale tegen FC Twente. Ondanks de 3-0 nederlaag (na verlenging) bewaart Klaas Drost mooie herinneringen aan die zomeravond in De Goffert. ,,Met 130 autobussen naar Nijmegen, dat was wat hoor! Ik leefde in een lange roes naar de finale. Daarmee vergeleken was die goal tegen Ajax kinderspel.''