Een kwijnend jeugdjournaal

Zelfs het Nederlandse Jeugdjournaal berichtte er vorige week over: hun Vlaamse collega's van het jongerenjournaal Studio.Ket houden er eind mei mee op, na nog geen anderhalf jaar dagelijkse uitzendingen. Reden voor het stopzetten van dit onder grote belangstelling gestarte programma, is het tegenvallende kijkcijfer dat nu schommelt rond de vijftigduizend jongeren per avond. Bij aanvang was dat nog het dubbele. Ter vergelijking, het Jeugdjournaal van de NOS heeft meer dan vijfhonderdduizend kijkers per dag. Aanvankelijk keken overigens ook veel Nederlandse jongeren naar het Vlaamse jeugdjournaal.

Studio.Ket (`ket' is Brussels voor belhamel) was een primeur in Vlaanderen, waar al jarenlang de roep bestond om een dergelijk programma. Anders dan de Nederlandse versie moest het niet te zeer gebonden zijn aan het volwassenennieuws, maar ,,aansluiten bij de leefwereld van jongeren''. Daarbij richt Studio.Ket zich op een iets ouder kijkerspubliek, van veertien- tot zestienjarigen, terwijl het Jeugdjournaal bedoeld is voor de – kennelijk nieuwsgieriger – tien- tot twaalfjarigen.

Het Vlaamse journaal wordt op een speelse manier gepresenteerd door vier jonge journalisten, die nu overigens de pers niet te woord mogen staan over het einde van hun programma. De band met de actualiteit is gaandeweg losgelaten. De eerste uitzending in december 1997 had nog de primeur van de titel van de nieuwste cd van K's Choice en een portret van een zesjarig meisje met aids, in verband met wereldaidsdag die dag. ,,En wie meer wil weten, moet om zeven uur maar kijken naar het andere journaal'', zei de presentatrice toen.

Inmiddels behandelt Studio.Ket vooral trends, zoals buikdansen om ,,losser, soepeler'' te worden, aldus de geïnterviewde lerares. En ze vertelt ook: ,,Buikjes zijn hele mooie dingen.'' De verslaggeefster doet zelf een poging tot buikdansen, dat volgens het journaal inmiddels in iedere Vlaamse gemeente gemeengoed is. Ook zijn er berichten als `man bijt hond' en `kat overleeft 11.000 volt-schok' alleen zijn snorharen en oren worden nooit meer dezelfde. De kijkers worden aangesproken met `beeldbuismuisjes'.

Studio.Ket veroorzaakte onlangs een klein schandaaltje omdat kardinaal Danneels niet kon lachen om een als grappig bedoelde reportage over een winkel met liturgische artikelen. De directie van de publieke omroep moest zijn excuses aanbieden bij de kardinaal. Maar dit voorval zou niets met het stopzetten van het programma te maken hebben.

Het jongerenjournaal verdwijnt niet helemaal uit het Vlaamse televisielandschap. In september wordt Studio.Ket opgevolgd door een nieuw jeugdjournaal, met een andere formule. Bij de Vlaamse zender is iedereen opgeroepen programmavoorstellen in te dienen. Of de huidige vier presentatoren mogen terugkeren, is niet zeker.

Het nieuwe journaal mag niet lichter van toon zijn, maar misschien zal het wel gericht zijn op een ander, jonger publiek. De producer van Studio.Ket, Karin Meulemans, zei daarover tegen dagblad De Standaard: ,,We stellen inderdaad vast dat veertien- tot zestienjarigen wel zeggen dat ze een nieuwsprogramma belangrijk vinden, maar uiteindelijk liever naar tekenfilms of naar een of andere serie kijken.''

Studio.Ket. Weekdagen, Ketnet, 18.40-18.55u. (herh. 19.45u.)

    • Birgit Donker