Debutanten Heerenveen krijgen bijles

Mede gedwongen door blessures moest coach Foppe de Haan dit seizoen een verjongingskuur doorvoeren bij Heerenveen. Maar uitgerekend zijn jonge debutanten werden gisteravond door de routiniers van Roda JC hardhandig ontgroend. Door de 2-1 nederlaag in Kerkrade raakten de Friezen kostbare punten kwijt in de race voor Europees voetbal. ,,Daar hebben wij in Friesland een mooi spreekwoord voor'', filosofeerde De Haan. ,,Aan het eind van de fuik vangt men de vis.'' Maar het was hem niet ontgaan dat zijn broekies van 18 jaar tegen Roda JC al na één helft werden opgebracht.

Voor de tweede keer begon Heerenveen-spits Romano Denneboom in de basis, maar een tegenstander van het kaliber Regilio Vrede had de 18-jarige stand-in voor de geblesseerde Dennis de Nooijer nog niet ontmoet. Twee keer had Denneboom al gescoord voor de nummer acht uit de eredivisie. In het cruciale duel met Roda JC werd het bij de amateurs van Spijkenisse weggeplukte talent door Vrede als een kwajongen over de knie gelegd. Het was aandoenlijk te zien hoe Denneboom niet alleen fysiek te kort kwam tegen de boomlange verdediger van Roda. Na één helft werd Denneboom door coach De Haan uit zijn lijden verlost. ,,Hij heeft weer enkele wetten uit het topvoetbal geleerd'', erkende De Haan.

Zo liet de aanvaller van Heerenveen zich eenvoudig provoceren, waarna hij de duels met Vrede onbewust leek te ontwijken. Met een magnum fles champagne van Canal+ onder de arm aaide Vrede zijn jonge tegenstander figuurlijk over de bol. ,,Hij liep bewust tegen me op en begon te duwen, toen heb ik hem een paar keer hard aangepakt'', zei hij, grijnzend. ,,Dat vond hij niet leuk. Denneboom ging zeuren en klagen. Op een gegeven moment riep hij: `Wie denk je wel dat je bent?' Nou, dat heb ik hem wel even laten merken. Denneboom leek me enigszins geïmponeerd. Ik zei nog: `Je komt net kijken, man! Ga nou lekker voetballen en houd je mond.' Maar dat joch heeft totaal geen ervaring. Dit zal een wijze les voor hem zijn geweest.''

Ook de pas 18-jarige Thomas Holm kreeg gratis bijles. De Noorse middenvelder verving gisteravond de geblesseerde Roemeense verdediger Mitrita en het was de bedoeling dat Holm Roda-aanvoerder Eric van der Luer aan banden zou leggen. ,,Maar hij heeft in eerste helft alleen maar naar Van de Luer gekeken, hij toonde te veel ontzag'', meende De Haan. Holm vroeg nog net niet de handtekening van zijn gelouterde opponent, toen Van der Luer in de 22ste minuut vorstelijk uithaalde na de rebound uit een hoekschop voor Roda JC. Zo profiteerden de Limburgers opnieuw van de lengte in de selectie, want de `lange mannen' Vrede, Luijpers, Nygaard en Peeters eisten zoveel aandacht op dat Van der Luer door de onrustige defensie van Heerenveen over het hoofd werd gezien.

Het is voor een tegenstander ook om gek van te worden. Roda JC kan voetballen als een hockeyploeg, want ook Heerenveen ervoer de eerste hoekschop voor het elftal van coach Sef Vergoossen als een strafcorner. ,,Er werd al gesuggereerd dat de luchtmacht van Roda buiten werking was gesteld'', zei de 33-jarige Van der Luer. ,,Maar je kunt niet in elke wedstrijd het maximale rendement halen uit de lengte van de spelers. Normaal gesproken neem ik de corners vanaf rechts en verzorgt Van der Heyden de hoekschoppen vanaf links. Maar de grasmat is zo slecht dat bij de hoekvlaggen geen bal fatsoenlijk valt te trappen. Stephan neemt de corners nu op rechts, daar heeft hij als rechtsbenige voetballer wat meer gras om de bal lekker te raken. Maar een knikje van coach Sef Vergoossen of van mij is voldoende om het toch weer anders te doen, zo laten we de tegenstanders telkens raden hoe we de hoekschop gaan nemen.''

Van de `torenflats' bij Roda heeft alleen Vrede met zijn 1 meter en 97 centimeter nog niet gescoord uit een hoekschop. ,,Maar ik neem wel telkens twee verdedigers mee'', luidt het excuus van de 26-jarige Amsterdammer. ,,Iedereen let op mij en daar profiteren mijn medespelers van. Wij merken de angst voor onze corners. De tegenstanders proberen ons te blokkeren bij het inlopen, waardoor altijd wel iemand vrijloopt. Daar maakte Van der Luer handig gebruik van bij het eerste doelpunt.''

En alvast een waarschuwing van Vrede voor MVV, de volgende tegenstander van Roda JC: ,,We hebben ongeveer zeven varianten. Zo laten Van der Heyden en Van der Luer de bal indraaien na een corner of juist van het doel af, dan komt-ie bij de eerste paal en moeten wij de bal verlengen of stormen wij met drie spelers op de bal af. Zo leiden we de verdedigers af en gaat de bal alsnog over ons heen naar andere spelers.'' Van der Luer, lachend: ,,Soms raken we zelf in de war en lijkt het alsof we weer wat nieuws hebben ingestudeerd.''