COCOS-KIPSALADE

Dat avocado's zo groot als Galia-meloenen kunnen zijn, was mij niet bekend. Maar aan de rand van het Everglades National Park in Florida kocht ik bij een stalletje voor twee dollar een avocado die ik nauwelijks met één hand kon vasthouden. Zelden heb ik zo'n verrukkelijke avocado gegeten: fris smakend vruchtvlees dat bijna sappig was. Waarom tref je 's winters dergelijke avocados nooit in Nederland aan bij de groenteman? Daar ligt zijn kans zich te onderscheiden van het druilerige assortiment in de supermarkten. Koop de grootste rijpe avocado die er is en een cocosnoot. Controleer of de noot zijn sap nog heeft door hem even te schudden; klotst het, dan is het goed. En haal dat achtergehouden stukje kipfilet tevoorschijn van die Cubaans-Spaanse kip (recepten van 18 en 19 maart). Bereiding: Open met hamer en priem de gaatjes bovenop de cocosnoot en laat het sap uit de noot lopen; vang het op. Gooi de cocosnoot kapot op een stenen ondergrond (stoep, straat, plavuizen) of sla hem aan diggelen. Wrik het vruchtvlees los en verwijder met een dunschiller de aanklevende bruine huid. Rasp een stuk van 50 gram cocosvruchtvlees op de grove rasp tot korte julienne of rasp het met behulp van een mandoline of het rasphulpstuk van een food processor tot lange julienne. Snijd het stuk kipfilet in handzame stukjes. Halveer de stengel bleekselderij overlangs en snijd beide helften in korte stukjes. Halveer de avocado, haal de pit eruit en verwijder de schil met behulp van een dunschiller. Maak de pitholte van de avocado iets groter en vermeng het uitgehaalde vruchtvlees met de stukjes kip, de cocos, bleekselderij, mangoblokjes en pecannoten in een ruime kom. Breng de kipsalade op smaak met wat zout en veel peper. Maak een dressing door het citroensap te zouten en er dan de olijfolie en de slagroom door te roeren zodat een gebonden roomblanke dressing wordt verkregen. Verdun de dressing met 3 eetlepels van het opgevangen cocossap. Meng de helft van de dressing door de kipsalade. Verdeel de gemengde groene salade over twee borden, leg daarop de geschilde avocadohelften en vul ze met een gedeelte van de kipsalade. Lepel de rest van de kipsalade rond de avocado's. Serveer de dressing apart.

    • Florine Boucher