Brits fonds voor verbannen wezen

De Britse regering heeft gisteren een fonds van een miljoen pond gevormd om mensen die na de Tweede wereldoorlogen vanuit weeshuizen naar Britse koloniën werden gestuurd, hulp te bieden. Tevens is een databank opgezet om de gedwongen migranten te helpen eventuele nog levende familieleden te achterhalen. Een parlementaire commissie rapporteerde vorig jaar dat de kinderen, van wie sommigen niet meer dan 3 jaar oud waren, indertijd te horen hadden gekregen dat ze in de koloniën zouden worden geadopteerd maar in plaats daarvan als goedkope arbeid dienden en vaak fysiek en seksueel werden misbruikt. Deze gezamenlijke onderneming van regering en (kerkelijke) liefdadigheid begon al in de 17de eeuw, en eindigde pas eind jaren zestig. In totaal werden ongeveer 150.000 kinderen naar de koloniën gestuurd. In de laatste periode, van 1947 tot 1967 werden alleen al naar Australië 10.000 kinderen gestuurd. (Reuters)