Beurs in ban van oorlogsdreiging

De Amsterdamse effectenbeurs volgde vanochtend het spoor van de andere belangrijke beurzen in Europa die alle in de ban waren van de dreigende oorlog in Kosovo en de forse koersval op Wall Street gisteren. De AEX-index had na het middaguur 7,11 punten ingeleverd op 525,57 punten. In anderhalve dag tijd heeft de beursgraadmeter daarmee zo'n 3,5 procent verloren. Het klimaat op het Damrak werd vooral beheerst door de ontwikkelingen op Wall Street, waar de Dow Jones gisteren ruim 2 procent omlaag ging. ,,Dat heeft een duidelijke weerslag op het sentiment in Amsterdam'', meent een commissionair. ,,Beleggers laten het afweten. Zeker nu de situatie in Kosovo ook nog eens dreigt te escaleren. Zij wachten op de dingen die komen gaan.''

Onder de sterkste dalers op het Damrak bevonden zich vanochtend softwareproducent Baan Company en ASM Lithography, die 35 eurocent en 1,50 euro verloren op respectievelijk 8,25 en 39,85 euro. Ook de financiële waarden waren in mineur. Naast de onzekere politieke situatie vrezen de banken ook een rentestijging. ABN Amro, ING en Fortis, dat morgen jaarcijfers publiceert, daalden ruim 2 procent.

Ook Koninklijke Olie was uit de gratie, ondanks de overeenkomst tussen olielanden over een productievermindering. Koninklijke Olie ging 0,95 euro omlaag naar 47,05. Volgens een handelaar is dat echter niet zo opmerkelijk. ,,Vooruitlopend op het akkoord is de koers al fors gestegen.''

Bij de Midkap-fondsen viel Volker Wessels Stevin uit de toon. De koers van de aannemer verloor zes eurodubbeltjes op 15,80. Nedlloyd was één van de weinige aandelen die zich wisten te handhaven. Na de stijging van gisteren, veroorzaakt door het feit dat containerrederij P&O Nedlloyd een aparte beursnotering wil aanvragen, bleef het aandeel nagenoeg gelijk op 21,05 euro. Op de babybeurs NMAX was KSI de grote winnaar. De automatiseerder zag de winst vorig jaar bijna verdrievoudigen. Beleggers beloonden KSI met een koersstijging naar 6,35 euro.

De dollar stond vanochtend in Amsterdam op 2,0185 gulden, 0,6 cent lager dan de slotkoers van gisteren.